Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Interaktív gyerektáborok a VM4K-ban

2022.07.18
11:19
2022.07.18
16:47
Forrás
Pannon RTV
Párhuzamosan két nyári tábor is zajlik a VM4K-ban Szabadkán. A Tudós táborba a 6-tól 10 éves korosztály, míg az Alkoss, programozz, nyomtass - a 3D új világa elnevezésű táborba 12-től 14 éves gyerekek érkeztek.

A Tudós táborban résztvevő 50 gyerek minden nap más-más tudományágba kap betekintést. Az első nap a kémiáé volt, érdekes kísérletekkel ismerkedtek a gyerekek, melyeket otthon, szülői felügyelet mellett is végre tudnak hajtani.

Molnár Manna, Szabadka: „Nagyon tetszik. A kémia órán virágokat csináltunk, amiket kiszíneztünk, kivágtuk és behajtottuk. Aztán vízre tettük és kinyíltak.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A második napon logikai feladatokat oldanak meg a gyerekek. Szerdán a biológia, csütörtökön pedig a történelem világába kalauzolják őket, sőt íjászkodni is fognak. Pénteken a tájékozódáson lesz a hangsúly, hiszen a földrajz lesz a főszerepben, szombaton pedig a fizika.

Szakács Tamás, munkatárs, VM4K, Szabadka: „Reggel megérkeznek a gyerekek, két csoportra osztjuk őket: a Tesla és az Einstein csoport. Mindig egy interaktív előadással indul a nap, addig a másik csoport kézművesedik, majd van egy helycsere. Ezt követően egy mozgásos foglalkozás, és még egy interaktív foglalkozás. A héten két alkalommal fogunk kirándulni.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A nyári informatika tábor a maximális 16 résztvevővel zajlik. Az első napon saját névvel ellátott kulcstartót készítettek a gyerekek.

Fremond Léna, Pacsér: „Az iskolában is nagyon szerettem az informatikát, és még többet szerettem volna tanulni róla.”

A gyerekek három munkafolyamatot ismerhetnek meg: az első az ötlet kigondolása, a tervezés lesz, a második a kódolás, a programozás, míg a harmadik a 3D-s nyomtatás.

Kosárnyi Tamás, szakmai referens, VM4K, Szabadka: „A munkafolyamat végén a diákok, amit legelső alkalommal kitaláltak, elképzeltek, azt a számítógépen megtervezik kódolás segítségével és ki fogják nyomtatni. Ezáltal megtanulják az informatikai munkamenet lépéseit, a programozási alapelveket, az előszobáját a programozásnak, a kódolásnak. Megtanulják a tervezés, a dizájn, az ötlet megvalósítását, valamint látni is fogják, hiszen itt van a tanár úr 3D-s nyomtatója.”

Az informatika tábor péntekig tart, a Tudós tábor pedig szombaton a Csiga duó gyerekkoncertjével zárul. Játékos, interaktív foglalkozásokkal, kirándulásokkal és gyerekkoncertekkel teszik színesebbé a programot.

VM4K
tábor

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:53, Frissítve: 17:02

Holnap kezdődik a Sziget - 103 országból jönnek bulizni

Holnap kezdődik a Sziget fesztivál Magyarországon. A két legdrágább fellépő Justin Bieber és Dua Lipa, a nagyszínpados sztárelőadókra fordított költségvetés nagyságrendileg több millió euró - mondta a rendezvény főszervezője.
15:19, Frissítve: 15:26

Kézműves tábor Magyarkanizsán

Szünidei kézműves programot szervezett a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény az általános iskolás gyerekek számára, a magyar kormány támogatásával.
15:10, Frissítve: 16:53

Támogatás a vállalkozóknak

43 cég képviselői vehettek ma át támogatásról szóló szerződést Újvidéken, ugyanis a tartományi költségvetésből összesen 239 millió dinár vissza nem térítendő eszközöket biztosítottak új berendezések vásárlására.

Népszerű