Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Ismerd meg és óvd meg! - madárvilág és védett területek

2022.11.12
12:33
2022.11.12
15:47
Forrás
Pannon RTV
Ismeretterjesztő kirándulást szervezett ma 10 órától a Riparia Természetbarátok Egyesülete.

Az Ismerd meg és óvd meg - madárvilág és védett területek elnevezésű projekt részeként negyedszerre volt túra. Az érdeklődők a Szabadkai Homokvidék Különleges Értékű Tájat ismerhették meg közelebbről.

Nincs is jobb annál, mint amikor a kellemeset összeköthetjük a hasznossal. Szombaton ismeretterjesztő túrán vehettek részt azok, akiket érdekel a Szabadkai Homokvidék Különleges Értékű Táj állat és növényvilága. A napos időben tett séta tökéletes levezetése lehetett egy végigdolgozott, vagy végigtanult hétnek. Calbert Leontin szüleivel érkezett a programra: „Alapból szeretek sétálni és többször voltunk már így sétálni, csak nem pont itt. A Homokpusztába is szoktunk menni madarászkodni, és én szeretem a természetet. Szeretem az élővilágot, szép.”

A sétát a Riparia Természetbarátok Egyesülete szervezte. Vinkó Tamás, az egyesület elnöke elmondta, egyre több emberben fogalmazódik meg az igény, hogy megismerje a környék védett területeit.

Vinkó Tamás, elnök, Riparia Természetbarátok Egyesülete: „Az egyik legértékesebb fajunk a délvidéki földikutya, őt nyilván nem tudjuk most megtekinteni, hiszen ő föld alatti életmódot folytató állat. De nyilván róla is fogunk beszélni, valamint a növények közül az egyhajú virág, ami ritkaságunk. A civilek is többször bekapcsolódtak már a védelmébe. Erdőtípusokat, vizes élőhelyeket is fogunk látni, ezeknek a problematikáját, a vízhiányt is érintjük, a szabadkai erdő kapcsán a Majdánról is beszélünk majd.”

Az ilyen és ehhez haszonló túrák kapcsán fontos észben tartanunk, hogy mi tulajdonképpen csak vendégek vagyunk. Így tilos a növények begyűjtése és tilos szemetelni is az adott területen.

Az Ismerd meg és óvd meg - madárvilág és védett területek elnevezésű projektet a szabadkai önkormányzat támogatta. A programsorozat a szombati sétával még nem ért véget.

Szekeres Ottó, tag, Riparia Természetbarátok Egyesülete: „Záróakkordként pedig a palicsi tölgyesekben fogunk madárodú típusokat kihelyezni, szintén oktatóprogram keretében megismertetni a helyi lakosokat, hogy milyen természetvédelmi segédeszközöket használhatunk, hogy minél közelebb legyen hozzánk a természet. Több típusú odút és madáretetőt fogunk kihelyezni, elmondjuk a szakszerű kihelyezés módszerét, illetve hogy milyen módon kell azokat karban tartani, tölteni.”

A tervek szerint ez a program is novemberben lesz.

Ismerd meg
kirándulás
Riparia Természetbarátok Egyesülete
Vinkó Tamás
Szekeres Ottó
Szabadkai Homokvidék Különleges Értékű Táj

Most

Népszerű