Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ismerjük meg Vajdaságot! – 3. rész

2020-06-07
17:00
2020-06-07
19:05
Vajdaság igazi turistacsalogató hely különleges épületekkel, ínycsiklandó ételekkel, kikapcsolódást kínáló programokkal. Az alábbi összeállításban ismét a Kincsesládánk adásaiból szemezgetünk.

Sokakat varázsol el a kastélyok pompázatos világa. Aki nem látta, nem is sejtheti, hogy Padén a Schulhoff kastély mennyire szemet gyönyörködtető kívülről és belülről is.

Csodálatos parkja, a benne rejlő szobrok, szökőkutak, a színpompás virágok kellemes időtöltést ígérnek mindenkinek. Kié volt eredetileg az épület, hogyan lehet látogatni, mi mindent rejt? Ezt mutattuk meg a bánáti településen készült adásban.

De amellett sem lehet szó nélkül elsétálni, hogy Sövényházi László tanyáján egy igazi mini állatkert található. Nem túlzás, hiszen több egzotikus állat is megtekinthető, vannak kenguruk, alpakák, struccok, szarvasok, nagy marák, különleges madarak, és persze a háztáji állatok többsége is felfedezhető.

Ha kíváncsiak, hogy valóban érdemes-e ellátogatni Padéra, nézzék meg műsorunkat itt!

Tóthfaluban kiemelni egyetlen helyszínt vétek lenne. Már csak azért is, mert akkora lelkesedéssel bemutatni a szülőfalut, amekkorával Faragó Zoltán, a falu turisztikai referense tette, kevesen szokták. Nem is csoda, hiszen a kis bácskai faluban van minden, ami egy felfedezésre vágyó utazót csábíthat.

Szentek és királyok parkja, arborétum a falu központjában, virágtól pompázó, rendezett utcák, házak.

Végigsétálhatunk emellett például azon a maketten, amely Vajdaságot és a Duna-mente egy részét mutatja be hegyeivel, völgyeivel, városaival együtt. Úgyhogy kirándulni vágyók, irány Tóthfalu!

De a háziasszonyok is figyeljenek! Egy kevés hozzávalót igénylő, de annál ízletesebb étel receptjét és elkészítési módját is elleshetik. Ez pedig nem más, mint a lankadt pite.

A teljes műsort itt tekinthetik meg.

A gombosi népviselet messze földön híres, és nem is valószínű, hogy akad bárki is, aki ne csodálná meg. Annak azonban, hogy valaki viselhesse, feltételei vannak, az öltözés pedig igazi csapatmunka Gomboson. Ennek minden lépését bemutatjuk, és ezúttal a leánynak párja is lesz, ennek köszönhetően a gombosi legények viseletét is megismerhetjük.

A Mária lányok ruháját, annak hagyományát is elárulják a fiatalok, akik magukra öltik még a vallási öltözéket.

A hasukat szeretőknek pedig itt a kiváló alkalom, hogy ellessék a Duna mentén fekvő település halászléének titkait.

A műsort itt találják.

Óbecsén a vadregényes Mézes dűlőn jártunk György László alias Schultznál. Ő az a fiatalember, aki egy nehéz anyagi időszakból nyertesen került ki, mégpedig a kreativitásának köszönhetően. Mézes pálinkái azóta hatalmas népszerűségnek örvendenek. Pálinka aszalt szilvával, málnával, sőt még banánnal is, a hecsedli bora pedig szavakkal talán le sem írható. Milyen ötletei vannak még, és azokat honnan szedi? Mi mindent készít ezeken kívül már most? Ezekre kerestük a válaszokat.

Kiemelkedő személy Óbecsén Zavarkó Vilmos is, a világbajnok tekéző, aki sorra gyűjti be a trófeákat.

Az oldtimerek szerelmeseinek is tartogat meglepetést a műsor, amely itt nézhető vissza.

Láttak-e már olyat, hogy egy ház külső falán megelevenedik egy család múltja? Az, ahogyan annak idején, az 1800-as évek végén a nagyszülők összeházasodtak, amivel foglalkoztak, ahogyan a mindennapjaikat élték. Székelykevén Szunyog Ferenc idős korára döntötte el, hogy közhírré és közkinccsé teszi felmenői múltját. Tizenkét képet fest fel a házra. Váratlanul ért bennünket az utcán ücsörgő, idős ember látványa, ahogyan pingálja a falat, de annál inkább magával ragadott a történet, amit elénk tártak a képek.

Székelykeve, az egyébként is turistacsalogató falu tehát nemcsak csodálatos környezetével, a székelységüket a mai napig megtartó emberekkel vonzza az arra utazókat, hanem az iméntihez hasonló meglepetésekkel is.

Az út közben megéhezőket pedig egy rendkívül finom székelykáposzta is várja. A helyiek azt állították, ezt az ínyencséget még azok is szívesen falatozzák, akik a káposztáról máskor hallani sem akarnak.

A teljes műsort itt találják.

Ismerjük meg Vajdaságot
Kincsesládánk
Padé
Tóthfalu
Gombos
Óbecse
Székelykeve

Most

18:19

Tizedszer döntős Đoković Rómában

A világelső két játszmában, 7:5, 6:3-re győzte le a norvég Casper Ruudot a római salakpályás ATP 1000-es tenisztorna elődöntőjében, így bejutott a hétfői fináléba.
17:12, Frissítve: 17:56

Két keréken Temerinben

Az autómentes világnap alkalmából Temerin Község Idegenforgalmi Szervezete kerékpártúrát szervezett Járek központjától a falu határában található Antero tanyáig.

Népszerű