Ugrás a tartalomra

Ismét a hurka és a kolbász van terítéken Adorjánon

2022.11.26
17:47
2022.11.26
18:38
Forrás
Pannon RTV
A Hurka- és Kolbászfesztivált immár 11. alkalommal rendezik meg a településen. Idén 117 csapat, köztük 20 külföldi nevezett be a fesztivál legnépszerűbb programjára, a versenyre, ahol hurkát és kolbászt kell készíteni a csapatoknak.

A fesztivál hagyományos disznóöléssel kezdődött, majd meg szalmával meg is pörkölték az állatot. Ezt követően minden csapat megkapta a hurkához és kolbászhoz szükséges alapanyagot, ami öt kiló húsból és öt kiló belsőségből állt. Amint kézhez kapták az alapanyagot, a csapatok neki is láttak a munkának, mindenki a jól bevált recept alapján.

Zsigmond Krisztián, résztvevő, Magyarkanizsa: „Csak házi fűszereket használunk és titkos hozzávalókat rakunk még bele. Van egy vegyes tál az asztalon már, az is házi készítésű, mangalica, disznó és hasonlókból van megcsinálva.”

Idén 14 tagú szakmai zsűri értékelte az elkészült ételeket, akiknek - mint mondják - nehéz dolguk van, egyrészt, mert több mint 100 ételt meg kell kóstolni, másrészt igazán finom hurkák és kolbászok kerülnek eléjük, amiből aztán nehéz választani.

Varbai András, a zsűri elnöke: „A jó hurka és kolbász titka tájjellegű. Azt jelenti, hogy az észak-bácskaiak csak sót, borsot tesznek bele, de a bánátiak a hurkába tesznek még lestyánt is és többféle fűszert. A kolbász fűszerezése az észak-bácskaiaknál só, nagyon jó piros paprika, bors, fokhagyma, köménymag. A bánátiaknál ugyanez a fűszerezés, csak paprika nélkül megy minden.”

A fesztivál már több mint egy éve töretlen sikernek örvend. Akik nem szálltak versenybe, azok sem maradtak finomságok nélkül, hiszen 1000 adag hurkát és 9000 adag kolbászt készítettek a szervezők.

Borsos Csaba, szervező: „Mivel 117 csapat nevezett be, ezért 117 disznót le kellet vágni, belsőség végett, viszont ide a feldolgozásra is, szétosztásra 25-26 darab disznónak a teljes húsa van elhasználva.”

Egész nap lakodalmas zenekarok szórakoztatják a látogatókat, majd több sztárvendég is fellép, 20 óra 30 perctől a Magna Cum Laude koncertje szórakoztatja majd a közönséget.

Hurka- és Kolbászfesztivál
Adorján

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.