Ugrás a tartalomra
Bőgőtemetés
Pannon RTV / Idei Sándor

Ismét temették a nagybőgőt Temerinben

2018-02-12
13:56
2018-02-12
17:51
Forrás
Pannon RTV
Hamvazószerda előtti hétvégén minden évben megszervezik a nagyböjt előtti utolsó farsangi mulatozást, amelyre már hetekkel ezelőtt elkezdenek készülni a családok.

A farsangi felvonulást Temerinben hirdetni sem kell, évek óta pontosan tudják a helyiek, hogy hamvazószerda előtti vasárnap jelmezbe kell öltözni. Molnár Irénke, Temerin: „Vannak tizenéves unokáim is, azokkal kezdtük ezt a felvonulást. Akkor és most is van még ötéves is. Szeretünk részt venni ilyen felvonulásban.”

A felvonulás

A szervezők az utcai séta mellett ügyességi játékokkal gazdagították a programot, de kiválasztották a legjobb jelmezeket is. Teleki Viktória Piroskának öltözött. „Azért, mert farsang van. Ilyenkor elűzzük a telet.”

A télűzés hagyománykörének Temerinben szerves része a bőgőtemetés, amelyet helyi népi gyűjtések alapján a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület vitt színpadra.

Temetésre viszik a nagybőgőt

A bőgőt 17 évvel ezelőtt temették először Temerinben, akkor szervezték az első farsangi felvonulást. Varga Flórián, az első helyi közössség titkára, Temerin: „Kerülünk itt egyet a központban, egy kicsit a közösségi érzést is megerősítsük a fúvós zenekarral, meg jó kedély, duhajkodás van. Azt hiszem, hogy szükség van erre a közös élményre.”

A temerini piactéren az idén is több száz jelmezes, és még legalább ugyanennyi érdeklődő kísérte utolsó útjára a bőgőt, jelezve ezzel, hogy a nagyböjti időszak alatt szigorúan tilosak a zenés mulatságok.

bőgőtemetés
Temerin
farsang
felvonulás

Most

Népszerű

vízben rekedt autó

Hatalmas felhőszakadás árasztotta el Szabadkát

Sok gondot okozott a heves eső Szabadkán csütörtök délután. Több út is járhatatlanná vált, mivel a csatornahálózat nem tudta elnyelni a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot.

Eltűnt egy majom a Palicsi Állatkertből

Az állatnak még tegnap veszett nyoma, azóta pedig már a rendőrség is keresi. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a majom elszökött-e, vagy pedig valaki ellopta.
vihar

Ítéletidőre figyelmeztetnek Szerbiában

A Szerbia Hidrometeorológiai Intézet figyelmeztetése szerint az elkövetkező három napban az ítéletidő az ország egész területére kiterjedhet, de a legkritikusabb helyzet Nyugat-Szerbiában várható.