Ugrás a tartalomra
Bőgőtemetés
Pannon RTV / Idei Sándor

Ismét temették a nagybőgőt Temerinben

2018-02-12
13:56
2018-02-12
17:51
Forrás
Pannon RTV
Hamvazószerda előtti hétvégén minden évben megszervezik a nagyböjt előtti utolsó farsangi mulatozást, amelyre már hetekkel ezelőtt elkezdenek készülni a családok.

A farsangi felvonulást Temerinben hirdetni sem kell, évek óta pontosan tudják a helyiek, hogy hamvazószerda előtti vasárnap jelmezbe kell öltözni. Molnár Irénke, Temerin: „Vannak tizenéves unokáim is, azokkal kezdtük ezt a felvonulást. Akkor és most is van még ötéves is. Szeretünk részt venni ilyen felvonulásban.”

A felvonulás

A szervezők az utcai séta mellett ügyességi játékokkal gazdagították a programot, de kiválasztották a legjobb jelmezeket is. Teleki Viktória Piroskának öltözött. „Azért, mert farsang van. Ilyenkor elűzzük a telet.”

A télűzés hagyománykörének Temerinben szerves része a bőgőtemetés, amelyet helyi népi gyűjtések alapján a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület vitt színpadra.

Temetésre viszik a nagybőgőt

A bőgőt 17 évvel ezelőtt temették először Temerinben, akkor szervezték az első farsangi felvonulást. Varga Flórián, az első helyi közössség titkára, Temerin: „Kerülünk itt egyet a központban, egy kicsit a közösségi érzést is megerősítsük a fúvós zenekarral, meg jó kedély, duhajkodás van. Azt hiszem, hogy szükség van erre a közös élményre.”

A temerini piactéren az idén is több száz jelmezes, és még legalább ugyanennyi érdeklődő kísérte utolsó útjára a bőgőt, jelezve ezzel, hogy a nagyböjti időszak alatt szigorúan tilosak a zenés mulatságok.

bőgőtemetés
Temerin
farsang
felvonulás

Most

16:45

Tartós lehűlés jön

A hét eleji napos idő után a hét második felében végre megérkezhet a késő őszies, hideg idő vidékünkre.
16:27

Jön a tél és vele a szmog

A tél közeledtével egyre nagyobb a lehetősége a szmog kialakulásának a városokban. Elsősorban a helytelen tüzelés miatt a késő délutáni és esti órákban romlik a levegő minősége.
15:45

Ranieri visszatér a Premier League-be

Már nem Slaviša Jokanović az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban utolsó helyen álló Fulham menedzsere. A labdarúgóklub az olasz Claudio Ranierit nevezte ki menedzsernek.
15:36

Putyin Szerbiába látogat

Alekszandr Csepurint, Oroszország belgrádi nagykövetét fogadta ma Aleksandar Vučić szerb államfő a szerb fővárosban. A találkozón szó esett Vlagyimir Putyin esedékes szerbiai látogatásáról is.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Állami ünnep van

A ma és holnap állami ünnep van Szerbiában, ezért a hétfő is munkaszüneti nap.

Sok rendőr szakmát vált

Egyre több közrendőr és tiszt hagyja el hivatását és választ másik szakmát magának - tájékoztat a szerbiai rendőrök reprezentatív szakszervezete.