Ugrás a tartalomra
Pixabay

Isten éltesse az anyákat!

2020.05.03
07:10
2020.05.03
12:54
Forrás
Jeles Napok, NLC.hu, Wikipedia
Ma van anyák napja. Európa több országában is május első vasárnapján köszöntik az édesanyákat.

Minden demográfiai mutató jó irányba mozdult az elmúlt években, az elmúlt évtizedben, egyre többen élhetik meg azt, hogy mit jelent édesanyának vagy édesapának lenni - jelentette ki a magyar Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Novák Katalin örömtelinek nevezte, hogy egyre többen mernek igent mondani az életre, a gyermekvállalásra, és nem lett igazuk azoknak, akik azt mondták, hogy felesleges a gyermekvállalás segítésébe, a családalapítás támogatásába fektetni pénzt. Úgy fogalmazott, ennél jobb befektetés nincs, kifejezve reményét, hogy egyre több gyermek köszöntheti édesanyját anyák napján.

Kitért arra is, hogy a házasságkötések száma negyven éve nem volt olyan magas, mint most, míg a válások száma hatvanéves mélyponton van. Talán a párkapcsolatok is stabilabbá válnak, amiben szerepet játszhat, hogy a családok anyagi helyzete is javult - emelte ki.

Hozzátette: a kormány számos módon próbál az élet minden területén segíteni. Példaként említette a családokat támogató adórendszert, az otthonteremtési programot, a babaváró támogatást, valamint a bölcsődei rendszer fejlesztését.

Pixabay

Az utóbbi húsz-harminc évben megváltozott a társadalmi elvárás az anyákkal szemben - mondta Steigervald Krisztián generációkutató. Kifejtette: korábban a közösségi elvárás csak az volt, hogy a nő egy bizonyos kor után legyen feleség és anya. Mostanra több lett az elvárás.

A kutató rámutatott arra, hogy a "jó anya" szerep nagy kihívás, komoly dilemma elé állítja a nőket. Manapság egyre több magazin is foglalkozik azzal a témával, hogyan lehet valaki tökéletes anya.

Hozzátette: a mostani 30-as, 40-es szülők nagyon maximalisták. Az anyák "nagyon sok súlyt tesznek magukra", vagy társadalmi elvárásból, vagy saját maximalizmusuk miatt. Ez nagyon sok energiát vesz el - hangsúlyozta a kutató, aki szerint emiatt nem csak egy napra, hanem több napra is szükség lenne egy évben, amikor odafigyelnek az anyákra.

Pixabay

A legrégebbi ismert rítusokat, amelyek összefüggnek az anyák, a nők tiszteletével, az ókori birodalmak hagyományaiban találjuk meg.

Az egyiptomiak, majd később a görögök és rómaiak spirituális életében is kiemelt helyen szerepelt a nők tisztelete. Egyiptomban Íziszt, mint a mennyek királynőjét tisztelték, aki uralkodott minden dolog felett, és egyúttal az anyaság szentsége felett is őrködött. Az ő görög megfelelője Rhea, az istenek anyja.

1907-ben az Amerikai Egyesült Államokban a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Erőfeszítéseinek köszönhetően vált hivatalos ünneppé az 1900-as évek elején. Célját 1914-ben érte el.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet.

anya
anyák
anyák napja
május
vasárnap

Most

21:04, Frissítve: 21:13

Gólyakolónia Újvidéken

Újvidék északi bejáratánál, az autópálya mellett található Vajdaság egyik legnagyobb gólyakolóniája. Egy elhagyatott építkezés betonoszlopainak tetején több mint húsz fészekben nevelik az új nemzedékeket.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.