Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Itt a savanyítás ideje!

2019.09.20
14:59
2019.09.20
20:37
Forrás
Pannon RTV
A megkérdezett szabadkaiak savanyú uborkát, káposztát és vegyes savanyúságot készítenek. A legtöbben a piacon vásárolják meg az alapanyagokat, melyeket otthon dolgoznak fel.
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A tél közeledtével egyre több savanyúságnak való kerül a vásárlók kosarába. A szabadkai Tejpiacon a különböző gyümölcsök mellett már a házi készítésű savanyúságok is elvétve megtalálhatóak.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Richter Lajos 40 éve árul a szabadkai Tejpiacon. Szerinte az emberek az árakat is szemelőt tartva vásárolják a hozzávalókat a tökéletes savanyúság elkészítéséhez: „Savanyúságnak való van minden ami szép. A minőséges áru elég borsos, ami meg hulladék, az olcsó. Úgyhogy van paprikánk is 50 dinártól 150-ig, az uborkák 70, 80 a kicsik, 150 a legkisebbek, azok amik vannak, amit savanyítanak. A karfiol az méregdrága még, mert nincs nagyon, brokkoli egyáltalán nincsen.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Újvári Rozália minden évben otthon készíti el a savanyúságot, kisebb mennyiségben: „Piros paprikát szoktam elrakni üvegben, olyan hét decisekbe. Akkor csináltam ajvárt, szintén ebből a piros paprikából. Padlizsánt rakok hozzá, fokhagymát. Uborkát, olyan közép nagyságút.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A savanyúságnak valót szeptember második hetében kezdik el vásárolni az emberek. Valkovics János árus szerint a paprika a legkeresettebb termék most a piacon a savanyítanivalók közül, de az emberek csak kis mennyiségben vásárolnak: „Aki máskor húsz kilót visz, most tízet visz. Nem nagyon mondhatjuk, a kereslet elég kicsike. Én termelő vagyok, én már tudom, hogy egy piacon mennyit lehet eladni, de csak felét hozzuk, mint tavaly. Már úgy is készülünk, hogy ne felesleg legyen.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Vlahovity Katalin szereti a saját szája íze szerint elkészíteni nem csak a savanyúságot, hanem a lekvárt és a paradicsomot is: „Én szeretem a minőségi árut és inkább jobban megfizetem a többet, minthogy valami romlott legyen. A másik az, hogy én szeretem azt, amit én készítek.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A szabadkai Tejpiacon az árusok szerint a déligyümölcsök, a torma és a sütőtök is kapós az őszi időszakban.

savanyúság
uborka
káposzta
paprika
Szabadka
tejpiac

Most

23:03, Frissítve: 23:17

Polgárháborús helyzet Izrael számos pontján

Polgárháborús helyzet alakult ki Izrael számos pontján, zsidók és arabok csoportjai csaptak össze, autókat gyújtottak fel, a másik csoporthoz tartozókat bántalmaztak súlyosan - jelentette az egyik izraeli kereskedelmi televízió.
20:55, Frissítve: 23:16

Újabb intenzív rakétatűz

Intenzív rakétatüzet zúdított a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet Izraelre szerda este - jelentette a 12-es kereskedelmi TV híradása. Előzőleg az izraeli légierő lerombolt egy sokemeletes épületet a Gázai övezetben.
20:53, Frissítve: 21:49

Autópálya épül Muzslya legrégebbi utcájában?

Nagy elégedetlenséget váltott ki Muzslyán a Belgrád-Nagybecskerek-Újvidék közötti leendő autópálya terve. A dokumentum szerint ugyanis néhány házat lebontanak a bánáti helyi közösség legrégibb utcájában, és kerteket is elvennének az építkezés miatt.
20:51, Frissítve: 20:59

Felújítják a kishegyesi Szűz Mária-szobrot

Sokakat meglep, még a helyieket is, hogy Kishegyes Nyugati temetőjében egy régi és hányattatott sorsú szobor található. Egykor a település büszkeségének számított a Szűz Mária-szobor, de évtizedekre eltűnt a köztudatból.

Népszerű

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.

Sakálok Királyhalom környékén

A vadászok szerint a helyzet azért is aggasztó, mert a falkákban támadó ragadozók egyre inkább megritkítják a nemes vadállományt.

Mikor nyithatnak a kishatárátkelők?

Folyamatosan melegen tartjuk a témát, rámutatunk a probléma megoldásának fontosságára, de ehhez átcsoportosításokra van szükség – emelte ki Pásztor István a Közügyek stábjának adott interjújában.