Ugrás a tartalomra
pixabay/arcaion

Ivóvízhiányra figyelmeztetett az ENSZ

2022.05.13
15:25
Forrás
elobolygonk.hu
Hosszabb és gyakoribb aszályokra, ivóvízhiányra figyelmeztetett az ENSZ.

A szakemberek szerint napjainkban a Föld lakosságának csaknem egyharmada küzd ivóvízhiánnyal, ez az arány azonban 2050-re akár meg is duplázódhat. Sőt, kutatók becslései szerint 2050-ben akár több mint 5 milliárd ember lehet, aki évente legalább egy hónapon át vízhiányban szenved majd.

A nyugat-afrikai Elefántcsontparton tartották meg a Föld-csúcstalálkozót, amelyen az ENSZ bemutatta friss, a klímaváltozás miatti elsivatagosodást vizsgáló jelentését. A jelentés szerint az aszályok száma és hossza mintegy 29 százalékkal nőtt az ezredforduló óta. Az 1997 és 2017 közötti időszakban tapasztalható száraz időszakok közel 124 milliárd dollárnyi gazdasági kárt okoztak világszerte. A súlyos vízhiány, a termőföldek kiszáradása és a tartós szárazság javarészt a fejlődő országokat, főleg a kelet-afrikai térséget sújtja, de India, Észak- és Dél-Amerika, valamint Ausztrália esetében is aggasztók a megváltozó éghajlati körülmények hatásai.

aszály
ivóvíz

Most

18:18, Frissítve: 18:28

Spanyol Nagydíj - Leclerc a pole pozícióban

A világbajnoki pontversenyt vezető Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd meg az első rajtkockából.

Népszerű