Ugrás a tartalomra

Javában tart a nemzetközi téli vízimadár-számlálás

2021.01.21
15:42
2021.01.21
17:34
Forrás
Pannon RTV
Idén január 10-én kezdődött a téli vízimadár-számlálás Szerbiában, az eredményeket január végén összegzik. A projektet a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület koordinálja. Észak-Bácskában három tavat ölel fel a számlálás.

A Palics-Ludas Közvállalat természetvédelmi őrei három tavon számlálnak évről évre, a Palicsi-tavon, a Ludasi-tavon és a Kapitány-réti halastavon. Szekeres Ottó elmondta, idén a legtöbbet az utóbbi területen számlálták meg, több mint 30 ezer madár lett megfigyelve a Kapitány-réti halastavon. A Palics-Ludas Közvállalat természetvédelmi őre hozzátette, ezek elsősorban nagy lilikek, amelyek kizárólag télen fordulnak elő vidékünkön.

Szekeres Ottó, természetvédelmi őr, Palics-Ludas Közvállalat: „Fontos, mert információra van szükségünk arról, hogy bizonyos madárfajoknak az állománya csökken vagy növekszik. Ahhoz mérten tudjuk kialakítani a fajvédelmi programokat vagy élőhelyvédelmi programokat. Ha néhány fajnak drasztikusan elkezd csökkenni az állománya, tudnunk kell, mik az okok, ami miatt csökkennek, aztán próbálni valahogy kiküszöbölni a negatív hatásokat és ismét felnevelni az állományt.”

Szekeres Ottó azt is elmondta, hogy a természetvédelmi aktivitások, az eredmények alapján, több madárfajra is pozitívan hatnak. Ilyen például a kis kárókatonák vadászatának betiltása. Ez előtt majdnem teljesen eltűntek. Azóta viszont nagyon szépen növekedett az állományuk. Például Palicson is - tette hozzá.

„Az országunkban már szinte majdnem minden madárfaj védett. Vannak, amelyek fokozattan védettek, vannak, amelyek csak sima védelmet élveznek. Nagyon kevés vadászható faj van, de nemcsak a vadászat, hanem maga, elsődlegesen, az élőhely eltűnése az, ami gondot okoz minden fajnak. Az emberek igazából más stílusban élik az életüket, mint régebben, tehát belekerültünk a fogyasztói társadalomba, egyre nagyobbak az igények, egyre nagyobb területeket művelünk meg, és az állatoktól és a madaraktól vesszük el a területet.”

A szakember hozzátette, az utóbbi tapasztalatok alapján a bölömbikák állománya visszaszorult, jócskán lecsökkent vidékünkön. A költési időben is kevesebbet láttak - tette hozzá.

A madárszámlálás egyébként január 10-én kezdődött, a végeredményt pedig január végén tudhatjuk meg.

madár
madárszámlálás
tél
vízimadár-számlálás
Palics-Ludas Közvállalat
Szekeres Ottó
Ludasi-tó
Palicsi-tó
Kapitány-réti halastó

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.
16:20, Frissítve: 18:10

Hagyományok téli fesztiválja Palicson

Tepertősütő verseny, szalonna- és hagymaszeletelő verseny, kézműves kiállítás, forralt bor, jó hangulat és kellemes idő - így zajlik az idei Hagyományok téli fesztiválja Palicson. Az eseményre idén közel ezer személy érkezett.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.