Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Javában tart a nemzetközi téli vízimadár-számlálás

2021.01.21
15:42
2021.01.21
17:34
Forrás
Pannon RTV
Idén január 10-én kezdődött a téli vízimadár-számlálás Szerbiában, az eredményeket január végén összegzik. A projektet a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület koordinálja. Észak-Bácskában három tavat ölel fel a számlálás.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

A Palics-Ludas Közvállalat természetvédelmi őrei három tavon számlálnak évről évre, a Palicsi-tavon, a Ludasi-tavon és a Kapitány-réti halastavon. Szekeres Ottó elmondta, idén a legtöbbet az utóbbi területen számlálták meg, több mint 30 ezer madár lett megfigyelve a Kapitány-réti halastavon. A Palics-Ludas Közvállalat természetvédelmi őre hozzátette, ezek elsősorban nagy lilikek, amelyek kizárólag télen fordulnak elő vidékünkön.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Szekeres Ottó, természetvédelmi őr, Palics-Ludas Közvállalat: „Fontos, mert információra van szükségünk arról, hogy bizonyos madárfajoknak az állománya csökken vagy növekszik. Ahhoz mérten tudjuk kialakítani a fajvédelmi programokat vagy élőhelyvédelmi programokat. Ha néhány fajnak drasztikusan elkezd csökkenni az állománya, tudnunk kell, mik az okok, ami miatt csökkennek, aztán próbálni valahogy kiküszöbölni a negatív hatásokat és ismét felnevelni az állományt.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Szekeres Ottó azt is elmondta, hogy a természetvédelmi aktivitások, az eredmények alapján, több madárfajra is pozitívan hatnak. Ilyen például a kis kárókatonák vadászatának betiltása. Ez előtt majdnem teljesen eltűntek. Azóta viszont nagyon szépen növekedett az állományuk. Például Palicson is - tette hozzá.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

„Az országunkban már szinte majdnem minden madárfaj védett. Vannak, amelyek fokozattan védettek, vannak, amelyek csak sima védelmet élveznek. Nagyon kevés vadászható faj van, de nemcsak a vadászat, hanem maga, elsődlegesen, az élőhely eltűnése az, ami gondot okoz minden fajnak. Az emberek igazából más stílusban élik az életüket, mint régebben, tehát belekerültünk a fogyasztói társadalomba, egyre nagyobbak az igények, egyre nagyobb területeket művelünk meg, és az állatoktól és a madaraktól vesszük el a területet.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A szakember hozzátette, az utóbbi tapasztalatok alapján a bölömbikák állománya visszaszorult, jócskán lecsökkent vidékünkön. A költési időben is kevesebbet láttak - tette hozzá.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A madárszámlálás egyébként január 10-én kezdődött, a végeredményt pedig január végén tudhatjuk meg.

madár
madárszámlálás
tél
vízimadár-számlálás
Palics-Ludas Közvállalat
Szekeres Ottó
Ludasi-tó
Palicsi-tó
Kapitány-réti halastó

Most

19:50, Frissítve: 20:01

Osztrák, francia és brit szecesszió a magyar fővárosban

A szecesszió szó hallatán sokaknak Szabadka jut eszébe annak városképe miatt. Ugyanakkor Budapest is rejteget szecessziós kincseket. Ha nem is az épületek kinézetében, a Ráth György-villában biztosan rábukkanhatnak a századforduló kincseire.
15:39, Frissítve: 16:44

Folyamatosan nő a napi esetszám Szerbiában

Tovább nőtt a napi koronavírusos esetek száma Szerbiában. Az elmúlt 24 órában a 10710 tesztből 487 páciensnél azonosították a Covid-19 betegséget, és 2 páciens hunyt el a kór szövődményeiben.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.

Világszerte erdőtüzek pusztítanak

Hatalmas erdőtüzek pusztítanak Európa nyugati részén és ázsiai határán, valamint az Egyesült Államok nyugati részén és Szibériában is.