Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Javában zajlik a gyerekhét Szerbiában

2019-10-08
15:17
2019-10-08
16:14
Forrás
Pannon RTV
Harmincéves jubileumra emlékeznek az eseménysorozattal, 1989-ben született meg ugyanis az ENSZ gyermekek jogairól szóló egyezménye.

A gyerekhéthez országszerte csatlakoztak az óvodák, iskolák, szervezetek. Programok sokasága várja a kicsiket, például színházi előadások, koncertek, intézménylátogatások.

Újvidéken mintegy félszáz program várja az érdeklődőket. A szervezők idén nagy hangsúlyt fektettek az oktatás, valamint az egészséges életmód népszerűsítésére is.

A Gyermekhét keretében az érdeklődők egyebek mellett műhelymunkákon, sportrendezvényeken, oktató jellegű előadásokon vehetnek részt, valamint színházi produkciókat és koncerteket tekinthetnek meg.

Senka Studen: „Kivágtuk már a madárkákat és palacsintát is csináltunk, most pedig egy egész madarat fogunk elkészíteni.”

A programok idén főként a családi, közös tevékenységekre helyezik a hangsúlyt, illetve kiemelten foglalkoznak a gyermekek jogaival.

Ljiljana Maširević, programkoordinátor: „Egy hét alatt 50 különféle rendezvényt tartunk, a teljes program pedig a "Minden gyermek érvényesíthesse jogait" mottóval zajlik. 30 éve ünnepeljük az ENSZ gyermekek jogairól szóló egyezményét. Különféle tartalmakkal várjuk az érdeklődőket, amelyeket a város különböző helyszínein tartanak.”

A szervezők egyik fő célja, hogy a résztvevő gyerekek hasznos tevékenységeken vegyenek részt, amelyek által fejleszteni tudják képességeiket. Az újvidéki önkormányzat egymillió dinárral támogatta a Gyermekhetet.

Tihomir Nikolić, a Városi Tanács szociális és gyermekvédelmi ügyekkel megbízott tagja, Újvidék: „A program mindenki számára nagyon tartalmas. Arra törekszünk, hogy biztosítsuk a feltételeket ahhoz, hogy a gyerekek felnövése minél minőségibb legyen. Fejlődjenek, szabadon mutassák be, hogy miben tehetségesek, mennyire kreatívak. Legyenek az életben perspektíváik.”

Az esemény keretében idén a tanulói parlament is ülést szervez, amelyen Mihail Dudaš atléta is felszólal majd. Az újvidéki Gyermekhét programjai ingyenesen látogathatóak.

Az 512 tanulót számláló törökbecsei Miloje Čiplić Általános Iskolában a gyermekhéten különféle aktivitásokat szerveznek. A kicsik az aszfaltrajz mellett sportolnak, kedvenc játékaikat, könyveiket mutatják be, valamint pénteken moziba látogatnak. A felsős tanulók a mozi, valamint a futóverseny mellett gyermekjogokról írnak, sőt pénteken buliznak is.

Magyarkanizsán a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény szervezésében az óvodásoknak táncház lesz a Juhász zenekarral, de a Szabadkai Gyermekszínház is ellátogat az Almafácska című előadással. Kispiacon a Kacajfesztiválon az Állati jó történetekkel, vagyis zenés-mesés feldolgozásokkal készülnek a gyerekeknek, míg Oromon az Úgy tetszik, jó helyen vagyunk itt című verses-zenés interaktív előadással készül a Mécsvirág együttes. Mindezek mellett lesz még sportválasztó-nap a kicsiknek, Paskó Csaba pedig bemutatja gyerekeknek szóló szakácskönyvét.

Az idén is az óvodások és az alsósok nyitották meg a ma kezdődő gyermekheti rendezvénysorozatot Óbecsén azzal, hogy képzeletvilágukat színes krétákkal a város központjának a burkolatára festették. A nap folyamán Dragan Tošić polgármester az irodájában is fogadta az óvodásokat, majd az iskolásokat, és ellátogatott szegény sorsú családokhoz is. Sporteseményeket, játékos vetélkedőket és érdekes műhelymunkákat is szerveznek a hét folyamán, és most is lesz adománygyűjtés az iskolákban. A dobozokba csomagolt ruhaneműket, lábbeliket, tanszereket, játékokat csütörtökig várják a szervezők, azaz a Gyermekbarátok Egyesületének a munkatársai.

Szabadkán a gyerekhét alkalmából szinte minden napra van programjuk az ovisoknak. A Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény óvodásai kulturális és sportrendezvényekből válogathatnak. Megnyitja számukra kapuit a Városi Múzeum, ahol A természet és az ember című tárlatot ismerhetik meg. A zeneiskolában a tanulók koncerteznek nekik, a könyvtárba pedig kedvezményesen betagosodhatnak. A Lifka Sándor Art Mozi és a Gyermekszínház is várja őket. Művelődési egyesületek és sportklubok is nyitva lesznek a kicsik előtt, akik megismerhetik például a szertorna és a karate mozdulatait. A palicsi állatkertet az óvodás csoportok a héten ingyen látogatják.

gyermekhét
Újvidék
gyerekek

Most

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.