Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Jelentősen csökken a gólyák száma

2020-05-25
17:55
2020-05-25
19:06
Forrás
Pannon RTV
Az ember térnyerésével leszűkül a gólyák természetes élőhelye.

Közel negyedével csökkent a gólyák száma Magyarországon az elmúlt évtized adataihoz képest. 5500 pár helyett, idén már csak 4000 pár foglalhatta el fészkeiket - derül ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményéből. Hasonló a helyzet Szerbiában is.

A gólyapopuláció számának felmérését Szerbiában utoljára 2015-ben végezték el. Akkor megközelítőleg 1300 pár fészkelt az ország területén, többségük Vajdaságban. Milan Ružić, ügyvezető igazgató, Madártani és Madárvédelmi Egyesület, Szerbia: „Az akkori számlálást követően nem végeztünk átfogó felmérést az ország területén. Teljes pontossággal nem állapítható meg a számuk. Bizonyos helyeken a számuk lassan csökken, máshol pedig növekszik.”

Marko Tucakov, biológus, Tartományi Természetvédelmi Intézet: „Amíg Újvidék egy nagy falu volt, az 50-es és 60-as években, sok gólya fészkelt itt, a mai szélesebb értelmében vett központ területén is. A gólyák kiszorultak, mert nem volt elegendő táplálkozóhelyük.”

A nagytestű madarak Újvidék környékén alkalmazkodtak a feltételekhez a szakemberek szerint. Egy építkezési terület betonoszlopaira fészkeltek, a környező szemétdombról táplálkoznak.Vígh Lóránd, ökológus: „Viszonylag, helyileg nagyon változatos a helyzet. A felmérések során az bizonyosodott be, hogy ott, ahol koncentráltabban vannak jelen a gólyák, az életfeltételek is jobbak. Tehát megmaradtak azok a helyek, amelyek táplálék szerzés szempontjából létfontosságúak. Olyan helyeken, ahol gyors, intenzív mezőgazdaság folyik, ott ahol különböző infrastruktúrák, épületek épültek, úgymond ahol a faluból város lett, ott bizonyára hanyatlott a gólyapopuláció száma.”

Sok gólya vándorlás közben esik az emberek áldozatául. Veszélyt jelent számukra a klímaváltozás is. A városi környezetben gyakran előfordul, hogy a felsővezetékek okozta áramütés öli meg őket.

gólya
természetvédelem

Most

21:44

Szombaton is extrém lesz az UV-sugárzás

8,3-as, extrém UV-B-sugárzás várható - közölte a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.
19:08, Frissítve: 19:23

Orbán Viktor: Jó évet zár a V4

Jónak nevezte a Visegrádi Együttműködés (V4) országainak elmúlt egy évét Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma Varsóban, a kormányfők csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón.

Népszerű