Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Jó gyümölcsből nem lehet rossz pálinkát főzni

2018-08-25
13:55
2018-08-25
16:40
Forrás
Pannon RTV
Tiszaszentmiklóson nemzetközi szilva- és pálinkafesztivált tartottak. A szervezők színes programmal készültek.

Már a kezdés előtt megtelt a tiszaszentmiklósi kézilabdapálya vendégekkel. A hódegyházi Lila Akác Hagyományápoló Egyesület tagjai szépen feldíszített sátorral, megannyi finomsággal és saját készítésű pálinkával érkeztek.

Piri Róbert, elnök, Lila Akác Hagyományápoló Egyesület, Hódegyháza: „Ha rendes a gyümölcs, ha minőségi, akkor abból már rossz pálinkát nem lehet főzni, ha időben ki van főzve, meg, ha minimális szaktudás van. Szerintem más nem kell. A tisztaság az normális, cukor az ne legyen benne, meg nem is szoktuk. Minél hamarabb lefőzzük, az a lényege.”

Az ünnepséget Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke nyitotta meg. Beszédében a helyiek közösség összetartó erejét hangsúlyozta.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Erre a közösségre mindenképpen elmondható, hogy egy tetterős, életerős, termékeny. Minden tagját, minden korosztályt megmozgat egy-egy ilyen rendezvény megszervezésére. És az, hogy ilyen gazdag kultúrműsorral, színes vetélkedőkkel, gasztronómiai különlegességekkel várják az idelátogatókat évről évre annak a bizonyítéka, hogy gazdag az itt élők fantáziája, és termékenyek ötletekben.”

A faluban szinte minden házban van szilvafa. Innen ered a fesztivál ötlete is.

Törtei János, tiszaszentmiklósi elnök, VMSZ: „Kihasználva, hogy falunk tele van szilvafával, tavaly az az ötletünk támadt, hogy szervezünk egy szilvafesztivált, ahol három kategóriában versenyezhetnek az itt megjelent hagyományápoló egyesületek, meg a falu népe, meg külföldiek. Egy a szilvalekvár, másik a szilvapálinka, a harmadik meg a szilvából készült ételek.”

A pályán felállított színpadon egymást váltották a hagyományápoló egyesületek. Ezzel egy időben a látogatók a hagyományos pálinkafőzést is megtekinthették.

szilva
Szilva- és pálinkafesztivál
Tiszaszentmiklós

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Helyszín

Holttestet találtak Óbecsén

Egy férfi holttestét találták meg ma reggel az óbecsei katolikus temető bejáratánál - írja a vajdasági közmédia.