Ugrás a tartalomra

A jó székelykáposztának párja nincs

2018.10.14
12:45
2018.10.14
18:33
Forrás
Pannon RTV
Ünnepélyes megnyitóval kezdődtek a dél-bánáti Székelykevén a 11. Magyar Konyha Napjai. Sok vendég érkezett a környező településekről, Magyarországról és Székelyföldről is.

A helyi általános iskolában felléptek az óvodások, a Szalmaszál Művelődési Egyesület Székeli rigók énekcsoportja és a citerások. Papp László, önkormányzat képviselő, Ráckeve: „Megdobbant a szívem, amikor meghallottam a fiatal tanulókat.”

A vendégek zeneszóval és tánccal várták a szakácsok munkáinak eredményeit. Izsák Zoltán, néptáncoktató, Kunszentmiklós: „Örülök, hogy itt lehetek. Nagyon jól érzem magam, hiszen a táncház, a magyarság, a magyar ízek találkoznak itt. A testvérvárosunk is felvonul és a Petőfi-programban találkozok a másik kollégámmal, aki a hertelendyfalvaikat kísérte. Egy nagyon jó kis össznépi mulatság és találkozó alakult ki, a családok is összejöhetnek és mellette mi is itt lehetünk. Ez nagyon jó érzés és élmény egyben.”

Miután Pethő László atya megáldotta az ételeket, kezdődhetett a sorakozás. Dani Elizabetta, Székelykeve: „A székelykáposztához a savanyú káposztát már előre meg kell főzni. Amikor a pörkölt is kész, össze kell keverni a káposztával és a kolbásszal.”

Idén nagyobb támogatásban részesült a rendezvény, ugyanis a kevevári önkormányzat mellett a Magyar Nemzeti Tanács is felkarolta az eseményt. Kovács Mária, tanácselnök, Székelykeve HK: „Az idén fesztivál jellegű a rendezvény. Nagyon örülünk, hogy 11 év után ezt is elértük.”

Ez a rendezvény most már ünneppé vált. Mivel az elvándoroltak is úgy tervezik éves szabadságukat, hogy néhány napra eljöjjenek, és találkozzanak a családdal, szeretteikkel, barátaikkal.

magyar ízek
Magyar Konyha Napjai
Székelykeve

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.