Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Jöhet a zord idő, a kelebiai erdő madarai nem éheznek majd

2021.12.20
14:24
2021.12.20
17:00
Forrás
Pannon RTV
12 új madáretető gazdagítja a kelebiai erdőt. Ezeket civil kezdeményezésre készítették, s általános iskolás diákok helyezték ki. A tél beköszöntével a madarak egyre nehezebben jutnak táplálékhoz, így jobban rászorulnak az emberi segítségre.

A Széchenyi István Általános Iskola diákjai az etetéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról hallhattak előadást, majd ezután megkeresték a madarak számára legkönnyebben megközelíthető helyeket, és fekete napraforgóval megtöltve elhelyezték az etetőket.

Kontra Ákos Zsolt, diák, Széchenyi István Általános Iskola, Szabadka: „Segítünk a madaraknak, hogy télen is legyen mit enni.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A diákok az erdőben tartott előadáson egyebek között azt is megtanulhatták, hogy a madarak etetésében különösen fontos a rendszeresség. Ha elkezdjük az etetést, akkor azt folyamatosan végezni kell a tél végéig, mert a táplálékforrás megvonása a hidegebb éjszakákon a madarak pusztulásához vezethet. Az akció szervezője az 56-os Műhely Civil Szervezet volt.

Kudlik Zoltán, aktivista, 56-os Műhely Civil Szervezet, Szabadka: „Egyre kevesebb madár van a környékünkön, ezért próbáljuk őket megóvni. Az idei évben Szabadka város támogatásának köszönhetően madáretetőket helyeztünk ki, amivel próbáljuk megvédeni az itt élő madarainkat, a gyerekeket megtanítani arra, hogy a téli időkben is etetni és gondozni kell őket.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A madáretetők kihelyezése a szabadkai önkormányzat támogatásával valósult meg.

Bognár Pásztor Hajnalka, mezőgazdasággal és környezetvédelmi ügyekkel megbízott tag, Szabadka VT: „Minden évben visszatérő téma, hogy a madarakat etetni kell, a gyerekeket már kiskoruktól tanítani kell erre a jó szokásra, és természetesen mi is úgy gondoltuk, hogy ezt csak támogatni lehet.”

A szervezők reményei szerint az ilyen programok által a gyerekek kedvet kapnak a közös madáretetésre, családjukkal önállóan is visszajárnak majd megtölteni a madáretetőket.

madár
madáretetés
madáretető
madáretetők
Széchenyi István Általános Iskola
Széchenyi István Általános Iskola
Kudlik Zoltán
Kudlik Zoltán
Bognár Pásztor Hajnalka

Most

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.