Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Jön a karácsony, vásárolunk

2021.12.19
13:38
2021.12.19
16:24
Forrás
Pannon RTV
Megkezdődött a karácsonyi bevásárlási láz a termelői piacokon. Sokan voltak ma délelőtt a szabadkai tejpiacon, az emberek leginkább az ünnepi ételek hozzávalóit vették. A választék igazán bőséges, az árak pedig az eladók szerint barátságosak.

Nagy volt a kereslet vasárnap délelőtt a szabadkai tejpiacon a karácsonyi ételek nélkülözhetetlen hozzávalói iránt. A szemes és a darált mákot is 800 dináros kilónkénti áron mérték, a dióbélért 1300-1500 dinárt kértek, míg a különböző fajtájú mézeket 600-tól 1000 dináros áron lehetett megvásárolni. Az aszalt szilva 600 dinárba került, a tojás darabjáért pedig 11-16 dinárt kértek az árusok.

A bab kilójáért fajtától függően 300-tól 700 dinárt kellett fizetni, a legkelendőbb épp a legnagyobb szemű, legdrágább hüvelyes volt. Varga Rózsa tejtermékárusnál jól fogyott a karácsonyi bableveshez nélkülözhetetlen, tejszínből készült sült vaj: „Ez hagyomány, az íze pedig különösen nagyon jó.”

 

Pannon RTV

Sültek is kerülnek az ünnepi asztalra. Cseszkó Valéria baromfihúsárus szerint alig győzik kielégíteni a keresletet: „A liba a legkelendőbb, utána a pulyka meg a kacsa.”

Van, aki töltött káposztát is készít karácsonyra, a hasáb és a savanyú káposzta kilónkénti ára 150-200 dinár között van. Szenteste azonban a fő fogás a hal. Süli Beáta szerint megindult az ünnepi roham. Az élő ponty kilója 450 dinár: „Leginkább a pontyszeleteket viszik, busaszelet, amurszelet. Sült halunk is van, van aki megveszi készen, most aki böjtöl.”

Pannon RTV

A  karácsonyi sültek mellé egy jó krumplisaláta is dukál, az alapanyagok árairól Masa József termelőtől érdeklődtünk: „ Krumplitermés gyenge volt, nekünk is már csak ez apróbb maradt, ezt 30-40 dinárért adjuk. Hagymából is inkább veszik az olcsóbb, aprót, itt van 40-től 60 dinárig.”

A karácsonyi asztalon ott a helye a fokhagymának, amelynek kilója most 350 dinár, valamint a 30-tól 80 dinárért megvásárolható almának is. Az ünnepekre viszont sokan vásárolnak déligyümölcsöt 

Az ünnepi asztalt ékesítő kis cserép búzáért 25-30 dinárt kértek.

 

Végül az elmaradhatatlan fenyőfamustra. Nagyságtól és sűrűségtől függően a vágott fenyők 1000-től 5000 dinárig vásárolhatók meg. A földlabdás fenyők 1400 és 3500 dinár közötti áron kaphatók. Kisebb fenyőágakat is vehetünk, darabonként 100 dináros áron.

tejpiac
Szabadka
hal
ponty
csirke
pulyka
karácsony
vásárlás
bevásárlókosár
ünnep
karácsony

Most

14:15, Frissítve: 14:25

A hétvégén Folk Music Fest

Május 27-én és 28-án tartják a nyolcadik Folk Music Fest népzenei fesztivált a Palicsi Vigadó teraszán. Pénteken a Juhász zenekar nyitja meg a koncertsorozatot, szombaton délután fiatal népzenei együttesek fellépésével folytatódik a rendezvény.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.