Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Jövő hétvégétől nyári időszámítás

2019-03-23
15:21
2019-03-23
17:38
Forrás
Pannon RTV
Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

A következő hétvégén egy órával kevesebbet fogunk aludni. A nyári időszámításra ugyanis március 30-ról 31-re virradóra, azaz szombatról vasárnapra állunk át, amikor majd az órákat 2 óráról 3 órára kell átállítani.

Az emberek többsége nehezen viseli el az évente kétszeri óraátállítást. A megkérdezettek többsége arra panaszkodott, hogy hosszabb időre van szüksége ahhoz, hogy megszokja ezt a változást.

Az óraátállítás természetellenes folyamat és erre érzékenyen reagál az emberi szervezet, mondják a szakemberek.
Dr. Mohamed Badawi, gyermekorvos: „Az emberi szervezetnek van egy biológiai órája, amihez hozzá van szokva. Aztán egy sokk éri, amikor ebben változás következik be. Persze, az ember alkalmazkodik ehhez néhány nap elteltével, de amíg ez nem történik meg, addig az ember szenved.”

Leggyakoribb a fejfájás, az álmatlanság és a kimerültség. Óraátállításkor akár 25 százalékkal is megnőhet a szívrohamok és az agyvérzések száma - tette hozzá a szakember. Ilyenkor a koncentrációs képesség csökkenése miatt a közlekedési balesetek száma is emelkedhet ilyenkor.

 

óráátállítás
Európai Unió

Most

Népszerű

Megölték Slaviša Krunićot

Meggyilkolták Slaviša Krunićot, az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert - közölte ma a Nezavisne Novine című boszniai napilap az internetes oldalán.

Miért hagyják el az emberek Szerbiát?

A szerbiai polgároknak több mint egyötöde gondolt már arra, hogy elhagyja Szerbiát, a már külföldön élőknek pedig több mint 90 százaléka ott látja gyermekei jövőjét is.