Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Jövő hétvégétől nyári időszámítás

2019-03-23
15:21
2019-03-23
17:38
Forrás
Pannon RTV
Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

A következő hétvégén egy órával kevesebbet fogunk aludni. A nyári időszámításra ugyanis március 30-ról 31-re virradóra, azaz szombatról vasárnapra állunk át, amikor majd az órákat 2 óráról 3 órára kell átállítani.

Az emberek többsége nehezen viseli el az évente kétszeri óraátállítást. A megkérdezettek többsége arra panaszkodott, hogy hosszabb időre van szüksége ahhoz, hogy megszokja ezt a változást.

Az óraátállítás természetellenes folyamat és erre érzékenyen reagál az emberi szervezet, mondják a szakemberek.
Dr. Mohamed Badawi, gyermekorvos: „Az emberi szervezetnek van egy biológiai órája, amihez hozzá van szokva. Aztán egy sokk éri, amikor ebben változás következik be. Persze, az ember alkalmazkodik ehhez néhány nap elteltével, de amíg ez nem történik meg, addig az ember szenved.”

Leggyakoribb a fejfájás, az álmatlanság és a kimerültség. Óraátállításkor akár 25 százalékkal is megnőhet a szívrohamok és az agyvérzések száma - tette hozzá a szakember. Ilyenkor a koncentrációs képesség csökkenése miatt a közlekedési balesetek száma is emelkedhet ilyenkor.

 

óráátállítás
Európai Unió

Most

21:17, Frissítve: 21:28

Pokoli hőség Európában, iskolákat zárnak be

Holnap tetőzhet a Szaharából érkező hőhullám, 40 fok feletti hőmérséklettel Franciaországban és Spanyolországban. Van, ahol 45 fokot várnak. Párizs elővárosaiban sorra zárják be az iskolákat.
19:32

Gázrobbanás Bécsben

Tíz ember megsérült, közülük négyen súlyosan ma délután Bécsben, amikor feltételezhetően gázrobbanás történt egy többemeletes lakóépületben.
16:22

Kik keresnek a legtöbbet Szerbiában?

A szerbiai nettó átlagfizetés áprilisban 54.645 dinár volt, bruttó átlagban pedig 75.441 dinár. Ez nominálisan 11 százalékkal, reálisan 8 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.