Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A kalózok elől sikerült megszöknie, de előlünk nem

2019.11.24
15:23
2019.11.24
17:32
Forrás
Pannon RTV
Exkluzív interjút adott a Pannon RTV-nek a kalózok által megtámadott hajón szolgálatot teljesítő Török Aleksandar.

A nagybecskereki férfi társaival az Egyenlítői - Guinea közelében hajózott, amikor megtámadták őket. A 15 fős legénységből 7 embert elraboltok a kalózok a Vorden nevű hajóról, amely egyébként a kőolajplatformok dolgozóinak az ellátását végzi. Török Aleksandarnak sikerült megmenekülni, stábunknak Nagybecskereken mesélt a kalózok támadásáról.

A szerencsének, illetve a gyors és szakszerű reakciónak köszönhető az, hogy Török Aleksandar most Nagybecskereken van, nem pedig a kalózok fogságában valahol Egyenlítői - Guinea környékén - mesélte stábunknak a támadást túlélő Aleksandar, aki egyébként géptisztként teljesített szolgálatot.

Pannon RTV

„Minden rendkívül gyorsan történt. Nem tudom pontosan megmondani, hogy hány támadó volt. Néhányukat láttam, de gyorsan felismertem a helyzetet, vagyis azt, hogy veszélyben vagyunk. Láttam, hogy mi történik és úgy cselekedtem én is, a kollégáim is, ahogyan az ilyen helyzetekre felkészítettek bennünket. Minden esetre van egy kis szerencse is, ami ez esetben a főszerepet játszotta. Úgyhogy a későbbi események sorozata nekünk kedvezett. Amikor az egyik pillanatban, ahogy átvették a hajó irányítását, aztán pedig amikor én vettem át a hajó irányítását és összeszedtem a kollégáim egy részét – mindaz tiszta szerencse volt” - mondta a géptiszt.

A kalózok fegyvert fogtak rá, mégis sikerült megszöknie, működésbe hozta a riasztót, megszüntette az áramszolgáltatást és a legénység néhány tagjával a biztonságos szobába zárkózott. Török Aleksandar, Nagybecskerek: „az ilyen helyzetekre vannak szabályok, havonta gyakorlatokat tartunk, tűzvédelemből, a hajó elhagyásáról, és van egy olyan is, ami az esetleges kalóztámadás megelőzésére vonatkozik. Persze egy konkrét ilyen helyzetre senki sem lehet abszolút felkészült, mert mindegyik egyedi, és előre nem tudhatunk mindent, a helyzet pedig olyan amilyen és minden attól függ, hogyan reagál az ember.”

A kalózok célja az volt, hogy túszul ejtsék a teljes legénységet, végül hét embert vittek magukkal a hajó fedélzetéről.

Török Aleksandar
kalóz
kalóztámadás

Most

21:35, Frissítve: 21:45

Spanyolország a világbajnok!

Spanyolország 6–5-re megnyerte az ötméterespárbajt, így övék a világbajnoki cím! A budapesti világbajnokságon a férfi vízilabdatorna címvédője, Olaszország ötméteresekkel kapott ki a fináléban.
20:07, Frissítve: 20:21

Sainz pályafutása első futamgyőzelmét aratta

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat Silverstone-ban, amely a rajt utáni hatalmas baleset miatt egyórás kényszerszünetet követően folytatódott.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.