Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Kamionok vesztegelnek Szerbia határátkelőin

2019-10-17
14:41
2019-10-17
17:47
Forrás
Pannon RTV
Nincs jelentős várakozási idő a határátkelőkön a személyforgalomban, annál többet várnak a teherautók, hogy kiléphessenek Szerbiából. Kelebián sem enyhülnek a gondok.

Az Autó-Motoros Szövetség közleménye szerint Batrovcinál 12, Palánkánál pedig 10 órát kell várniuk a kamionsofőröknek. Horgosnál 2 óra, Kelebiánál 3 óra a várakozás. A településen hét közben változatlanul több kilométer hosszan torlódnak fel a határátlépésre várakozó teherautók. Emiatt a kétsávos kelebiai úton gyakran balesetveszélyes helyzetek alakulnak ki.

Kelbián általában hétfő délutántól kezd feltorlódni a kamionsor, amely szerda délutánra tetőzik, majd pedig nagyjából péntek reggelre szűnik meg a várakozás a kamionosok esetében. A helyiek kerékpárral már nem is mernek a főúton közlekedni. A határ felé vezető sávon torlódnak fel a teherautók, az őket előző személygépkocsik pedig a szembejövő sávot kénytelenek sokszor több kilométeren át használni, így életveszélyes helyzetek alakulhatnak ki. A kelebiaiak szerint tarthatatlan ez az állapot: „Ez a helyzet senkinek sem jó. Nekünk se, meg azoknak se, akik itt sorakoznak” - mondják. Többen panaszkodnak az éjszakai zajokra is.

 

Annak ellenére, hogy csütörtök reggel viszonylag nem tűnt hosszúnak a kamionsor, a sofőrök szerint azonban a látszat csal. Mert ez így is legalább 13-14 óra veszteglést jelent. Huszta Luszien hajnalban állt be a sorba, négy óra hossza alatt alig tíz kamionnyit haladt előre: „Reggel négytől várakozok, de tudom, hogy egész nap itt veszteglek majd. Katasztrófa. 15-20 órákat várunk, sok az esetben a munkaidőnk alatt, ami 13 vagy 15 óra, nem bírunk áthajtani” - mondja a sofőr.

Hamarosan befejezhetik az Y-ágat. Ettől ugyan a kamionok torlódása nem szűnik meg, csak áttevődik a kerülőútra, de legalább a kelebiai út forgalma helyre állhat, és gond nélkül közlekedhetnek majd a személyautók és a buszok.

határ
határátkelő
kamion

Most

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.