Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Kaotikus állapotok a szerb-magyar határátkelőknél

2019-08-18
13:57
2019-08-18
16:44
Forrás
Pannon RTV
Káosz alakult ki ma a szerb-magyar határátkelőhelyeken és az azok irányába vezető utakon.

Csak a Horgos-Röszke autópálya átjárón 24 óra leforgása alatt több mint 40 ezer személy kelt át a határon, legtöbbjük Magyarország irányába. Emiatt egyesek akár fél napot is vesztegeltek, amíg sikerült elérniük a horgosi kilépőkapuk valamelyikét.

Hiába dolgoznak teljes kapacitással mindegyik átkelőn a szerb és a magyar határszervek, hatalmas torlódások vannak. A határok felé vezető utakon sokan már a közlekedési szabályokat sem tartják be.

Vasárnap délelőtt a kelebiai határátkelő Szerbiából kilépő oldalán is több kilométeres járműsor torlódott fel. A gondot tetézte, hogy a szembejövő sávot is elfoglalták a határ felé tartók, így azok, akik a határ irányából jöttek, Szabadka felé egyszerűen nem tudtak közlekedni, mint ahogyan (a mögöttem látható) Szabadka és Kelebia között közlekedő autóbusz sem.

Az út mellett próbáltak utat törni maguknak a saját sávjukról leszorított járművek. Még a villogó rendőrautó is csak nagy nehézségek árán araszolt. Zvonimir Vojnics Kelebián, az erdő alatt lakik: „Most indultam a misére, de úgy látszik, hogy jövő héten fogok misére menni. Nem érek oda. Már negyed órát kések, állok és várok.”

A határ felé igyekvők számára az volt a szabály, hogy többé nincs semmilyen szabály. Még a horgosi átkelő felé vezető autópályán sem. Miután az arra igyekvők azzal szembesültek, hogy négy kilométerrel a határ előtt, a horgosi lehajtó előtt van a sor vége, sokan visszafordultak és a menetiránnyal szemben hajtottak vagy visszafelé tolattak. Egymást követték a balesetveszélyes helyzetek.

Akik már majdnem elérték a szerbiai oldal kilépő kapuit, örömükben szelfiztek és a csapoknál frissítették fel magukat.

Mészáros Attila és családja Görögországban nyaralt. A magyarországi Csórra tartottak hazafelé, éjjel álltak be a sorba: „Hajnali fél 2 óta itt várunk, ami kereken 10 órás várakozás. Ebben  a hőségben ezt különösen nehezen viseljük.”

Nagy Lajosék Budapestre utaznak haza, Bulgáriából: „Útközben minden tapasztalatunk nagyon jó volt, de itt a határnál ez katasztrófa. Éjjel 1 órától várunk itt, már 11 órája.”

Magyarország irányába a két határ közti rész is tele volt, ez még további 2-3 óra hossza veszteglést jelentett a vasárnapi nap folyamán. Összesítve, Horgos-Röszke 12-13 órás várakozás. A Szerbiából kilépő oldalon hat kaput nyitottak meg, a buszsávot pedig áthelyezték az egyik kamionsávba - mondta el Nenad Živković, a Horgosi Határrendőrség segédparancsnoka: „Az elmúlt 24 órában mintegy 40 ezer utas kelt át a határon, 8 ezer személyautóval, és 220 autóbusszal.”

Meg sem lehetett számolni, hány autóbusz is feltorlódott a határon, ezeknek akár fél napot is várakozniuk kellett.

Nem sokkal volt jobb a helyzet a Horgos-Röszke közúti átkelő Szerbiából kilépő oldalán sem, a település kijáratáig ért a kocsisor. Innen is egyesek visszafordultak, de már senki sem tudta, merre meneküljön. Sokan a királyhalmi átkelő felé vették az irányt, de ott is a határ felé vezető Hatöles útnak csaknem a végéig ért a sor dél körül, ám itt viszonylag gyorsan haladtak a járművek, ez nagyjából négy órás várakozást jelentett Magyarország felé.

Horgos
Horgos-Röszke
határátkelés
várakozás
várakozási idő
Kelebia-Tompa

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.