Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Karácsony böjtjére gudúc kalács

2020.12.21
14:14
2020.12.21
19:21
Forrás
Pannon RTV
A bánáti Tordán is tart a karácsonyi készülődés, habár nincs akkora nyüzsgés a faluban, mint az szokott lenni korábban. Advent utolsó vasárnapján mégis érezhető volt, hogy az elkövetkező napok örömtelibbek lesznek.
Pannon RTV/Lukács Attila

Korlátozások és óvintézkedések közepette készülnek a karácsonyra Tordán. Persze a gyerekek most is ugyanolyan örömmel fogadják az ajándékokat. Advent negyedik vasárnapján megtelt a Nepomuki Szent János templom. Meggyújtva a negyedik adventi gyertyát Masa Tamás plébános kitartásra biztatta az ezer lélekszámú közösséget, hangsúlyozva, hogy karácsony üzenete élő valóság marad.

Masa Tamás, plébános, Torda: „Bátorság, kitartás, s imádságban virrasztva, örvendezve ünnepeljük az Ő születésének az ünnepét. Ne ijedjünk meg a kihívásoktól, hanem - méltó keresztény életet élve – betartva az előírásokat, az állami intézkedéseket, az egyházi intézkedéseket, de mégis a szív örömében ünnepeljük Jézus születésének a napját.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A határátlépési korlátozások miatt sok tordai család nem lesz együtt karácsonykor. A Kocsis család számára a közös karácsonynak külön jelentősége van. A családfő és a két gyerek ugyanis Magyarországon dolgozik, az édesanya pedig Tordán van. Az ő karácsonyuk olyan lesz, mint minden eddigi.

Kocsis Róbert, Torda: „Mióta együtt vagyunk Erikával, minden karácsonykor anyósomékhoz megyünk ebédre. Ott lesznek a sógorék is, és utána megyünk édesanyámhoz kívánni karácsonyt, meg a húgomékhoz. Ez szinte már 25 éve így van. Örülünk, hogy itthon lehetünk, hogy a jelenlegi helyzetben is együtt a család.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A fiataloknak sem könnyű elszakadni a családtól. Különösen, amikor a hazautazás is nehézségekkel jár.

Kocsis Adrián, Torda: „Júliusban voltam utoljára itthon. Azóta nem láttam anyukámat. Ő itthon van Tordán, és mostan karácsonyra szerencsére sikerült újra eljönnöm, úgyhogy nagyon örülök neki, hogy láthatom.”

A technika megkönnyíti a szétszakadt családok közötti kapcsolattartást. A személyes találkozás – különösen az idősebbek számára – mégis fontos.

Kocsis Anita, Torda: „Nagymamánkat is már nagyon rég láttuk. El is mentünk hozzá, naponta is. Ilyenkor is minden nap elmegyünk.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Az édesanyának a legnehezebb. Kereskedőként dolgozik, közben vigyáz az itthon maradt szülőkre, a családi házra, amelytől nem akarnak megválni. Ilyenkor a gondokat feledteti az ünnepre való készülődés.

Kocsis Erika, Torda: „Karácsony böjtjén halászlét, a férjem szeret kocsonyát főzni. Karácsonykor pedig ünnepi ebédre szoktunk édesanyámékhoz és testvéremékhez elmenni.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Tordán van egy különlegesség is, amely nélkül nem múlhat el karácsony böjtje, az pedig a gudúc kalács. Egyszerű fonott kalács, amelyet igazán csak Tordán lehet fogyasztani.

karácsony
böjt
gudúc
kalács
Torda
Nepomuki Szent János templom
Masa Tamás
plébános

Most

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.