Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A karácsony a családról, szeretetről, meghittségről szóljon

2021.12.25
07:20
2021.12.25
16:19
Forrás
Pannon RTV
Karácsonykor az ünnepi étkek bűvkörében élünk, de a szakemberek óva intenek bennünket a túlzott étel- és italfogyasztástól. Ugyanis a megszokottnál nagyobb mennyiségű tápanyagbevitel rendkívüli módon megterheli a szervezetet.

Az adai Peckó Egon az elmúlt időszakban 50 kilótól szabadult meg. Mint mondja, ez arra ösztönzi, hogy az ünnepi ínyencségek láttán se essen kísértésbe. Ebben idén már családja is támogatja.

Peckó Egon, Ada: „Néztem, hogy olyan jóízűeket esznek, de kibírtam, és amikor a család összeült tortázni, akkor én elmentem és edzettem egyet. Idén ez annyiban változik, hogy mivel észrevették a szüleim is, az egész családom, hogy ennek tényleg van eredménye és, hogy teljesítettem a célom, így ők is elkezdtek egészségesen táplálkozni.”

Pannon RTV

Dupák Evelin táplálkozástudományi szakember a mértékletességre hívja fel a figyelmet. Elengedhetetlennek tartja ilyenkor a testmozgást, akár legyen az egy kíméletes séta.

Dupák Evelin, táplálkozástudományi szakember, Csóka: „Karácsony napján nagyon sok akut hasnyálmirigy-gyulladással szoktunk találkozni. Ennek legfőbb oka, hogy alapvetően sokkal többet és zsírosabbat fogyasztunk és sokkal frekventáltabban, mint egyébként, ezt pedig a hasnyálmirigyünk nem tudja megfelelően lekezelni és ebből jön egy akut hasnyálmirigy-gyulladás, amiről sajnos tudni kell, hogy sok esetben kórházi ellátás nélkül halálos lehet, és lehetnek belőle komplikációk.”

Pannon RTV

Hozzátette, emellett az epe és a máj az, ami túlterhelődhet. Leginkább akkor, ha az ünnepi fogások mellé alkoholfogyasztás is társul. Ebből adódik a legtöbb egészségügyi probléma az ünnepi időszakban.

Pannon RTV

Karácsonykor 20 százalékkal nő meg a sürgősségi ellátásra szorulók száma- mondta el Dr. Balog András az adai Egészségház igazgatója.

Dr. Balog András, igazgató, Egészségház, Ada: „A patológiában, illetve betegségek formájában tapasztalunk ilyenkor túlkapásokat, akár étel-ital tekintetében. A másik, hogy ilyenkor találkoznak a családok, akkor a hangulat is változik és akkor időközönként magas vérnyomás, szívpanaszok is jelentkezhetnek.”

Pannon RTV

Az igazgató elmondta, a tapasztalatok azt mutatják, ebben az időszakban nemcsak a túlevésből adódó egészségügyi problémákkal jelentkeznek az egészségházban. Sokan a túlzott alkoholfogyasztás miatt kerülnek be a sürgősségi osztályra. Ezért a szakemberek a mértékletességet javasolják mindenkinek.

karácsony
karácsony nap
karácsony napja

Most

12:29, Frissítve: 14:22

Huszonöt éves az Emmanuel kamarakórus

Fennállásának a 25. évfordulóját ünnepelte vasárnap este az Emmanuel kamarakórus. A nagybecskereki Szathmáry Karolina leánykollégiumban bemutatott koncerttel és vendégfellépőkkel tették emlékezetessé a jeles jubileumot.

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.