Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Karácsony előtti nyüzsgés a piacon

2022.12.11
13:44
2022.12.11
15:48
Forrás
Pannon RTV
Időben kell elkezdeni vásárolni a karácsonyi ünnepekre, mivel már most nagy a nyüzsgés a piacokon.

Viszik a halat, a babot, a búzát. Az emberek leginkább az ünnepi ételek hozzávalóit keresik. A jövő hétvége a karácsony előtti utolsó hétvége, ekkor nagy rohamra számítanak az árusok.

Ugyan két hét van még karácsonyig, de a vásárlási láz a szabadkai Tejpiacon az előkészületek miatt elkezdődött. Most utána járunk, hogy karácsonykor mennyire kell a zsebünkbe nyúlni.

Régebben az ünnepi fogásokat az emberek úgy választották ki, hogy azok vélt, vagy valós csodás ereje jó hatást gyakoroljon a családra. Az összes élelmiszernek megvan a maga jelentése és jelentősége. Úgy tartották, hogy a mák és a bab biztosította a bőséget, a dió pedig távol tartotta a rontásokat. Ámde, lássuk, mennyire kell komoly kiadásra számítanunk, ha egy-egy régi szokást fel szeretnénk eleveníteni december 24-én.

Sztipáncsevity Ibolya, árus: „A dió 1400 dinárért is van, de 1000 dinárért is, attól függ, hogy milyen minőségű. A bab 130-tól 300 dinárig fél kiló. A mák 180 dinár, negyed kiló.”

A hiedelem szerint a mézet azért kell fogyasztani, mert megédesíti az életet. Jelenleg a vegyes virág és a repceméz kilója 800 dinár, az akác méz 1200, a mezei méz pedig 850 dinár a szabadkai Tejpiacon.

Csincsák Norbert, méhész: „Az emberek keresik, azonban az elmúlt évekhez képest csökkent a forgalom, mivel érződik, hogy nehezebb a helyzet mindenhol.”

Ha fokhagyma is kerül a karácsonyi ételbe, akkor a ház lakói egészségnek örvendhetnek az új esztendőben. Ćuro Eszter szabadkai termelő elmondta, az ünnepi leves hozzávalóira van most a legnagyobb kereslet: „Keresik a fokhagymát. Van különböző áron. Van őszi, a kisebbek harmadik kategóriás kerül 250 dinárba, az első osztályú 450, a középosztályú pedig 350 kilogrammonként. Van tavaszi foghagymám is, annak 450 kilója. Azt lehet májusig is használni. Itt keresik még a zöldséget és a paszternák is megy. Pedig karácsonyig van még két hét, de már elkezdték vásárolni őket.”

A rántott ponty osztrák eredetű ünnepi fogás, nálunk is hamar elterjedt, és ma is közkedveltnek számít. A feltálalt hal pikkelyei szintén a pénzt, a gazdagságot, a szerencsét jelképezik. Egyébként a ponty jelenlegi piaci ára 700 dinár kilónként, ugyanakkor a Tejpiacon vasárnap már elfogyott.

Gulyás József, árus: „Van, aki megsüti és van, aki főzi. Átlagban, amikor vásárolnak tőlünk a nagyobbakat keresik. Sajnos idén nincsenek a négy, öt kilósak. Nagyon sokan azokat keresik, mivel, felesben készítik el. Tehát felét megsütik, felét megfőzik. Úgy szoktuk megoldani, hogy kettő darabba elviszik az öt kilót, és úgy szokták elkészíteni.”

A karácsony kihagyhatatlan dísze a fenyőfa, amelyek már megjelentek a piacon. Nagyságtól és sűrűségtől függően a vágott fenyők 1000-től 5000 dinárig vásárolhatók meg. Az ezüst fenyőt keresik a legtöbben, ennek 3,5 ezer dinár métere. A félezüst és zöld ezüst 2,5 ezer dinárba kerül.

piac
Szabadka
tejpiac
karácsony
bab
méz
fokhagyma

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.