Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Karácsonyi bevásárlás a tejpiacon

2020.12.24
14:29
2020.12.24
17:16
Forrás
Pannon RTV
A szabadkaiak többsége már bevásárolt az ünnepi vacsorához. Az előző napokkal ellentétben csütörtök délelőtt már nem volt nagy a tolongás a Tejpiacon. Legtöbben a halárusoknál és a péknél álltak sorba az ünnepi kalács miatt.

Körülnéztünk a piacon, ahol már a vásárlók és az eladók is a szentestére készülnek.

A szokatlanul enyhe idő ellenére már mindenütt érezni lehet a karácsony hangulatát. A napokban hatalmas volt a forgalom a szabadkai Tejpiacon, hiszen az emberek többségét elkapta a vásárlási láz. Jól fogyott a pulykahús és a hal is, de sokan vásároltak mézet, mákot, babot és ünnepi kalácsot, vagyis a hagyományos karácsonyi hozzávalókat. Šarčević Dóra is ma vásárolta meg a kalácsot a böjti vacsorához. Mint mondja, idén szűk körben ünnepelnek, de az ünnepi asztalról ennek ellenére sem hiányzik majd a bableves, a sült hal és a kalács: „Mindenhol vagyunk a világban, és amikor eljön a szeretet ünnepe, akkor igyekszünk együtt lenni.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Aki gyakran jár a szabadkai Tejpiacra, annak ismerősen cseng Richter Lajos neve, aki már több mint 40 éve árul itt zöldségféléket. Lélekben már ő maga is az esti vacsorára készül: „Ma lesz sült hal, bableves, fokhagyma, alma, mákos guba.”

Idén Gyalus Klaudia is szűk családi körben tölti az estét, nagy vendégeskedés sem lesz náluk. Mint mondja, idén az ünnep valóban a közeli szeretteinkről szól. Ennek ellenére a hagyományos finomságok náluk sem maradnak el: „Ma a böjti szokás szerint készítünk bablevest, mákos tésztát és halat.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Mákos guba vagy tészta nélkül pedig nem lenne igazi a szenteste. A mákot is már megvásárolta az emberek többsége - tudtuk meg Pálinkás Istvántól. Ma már kevesebb fogyott belőle: „Ma karácsony böjtjén is 800 dinár a mák ára, ahogy már két éve.”

Annak ellenére, hogy a legtöbben már mindent beszereztek a böjti vacsorához, az aprósütemények csütörtök délelőtt is nagyon kelendőek voltak Varga Nelliék standjánál: „Észre lehet venni, hogy nem annyi családtag jött haza külföldről, mint a máskor. Az aprósütemények közül a sósaknak 400 dinárért adjuk kilóját, az édeseknek pedig 700-ért.”

A halárusoknál még ma is nagy volt a tolongás. Stantić Sándorék standjánál halból nincs hiány: „Pontyot árulunk csak, 460 dinár kilója. Minőséges hal, nem zsíros.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A járványhelyzet ellenére az árusok többsége elégedett az idei forgalommal, de a vásárlók sem panaszkodnak, mert a tavalyi év ünnepi időszakához képest nem változtak az árak. Az akácméz sem drágult, 850 dinárért elérhető, a dió 800 és 1200 dinár között mozog. A gyümölcsök és a zöldségfélék ára sem változott jelentősen.

tejpiac
dió
mák
ponty
hal

Most

18:06, Frissítve: 18:21

Jelentős romlás esetén távoktatás

Csak akkor vált át a teljes szerbiai iskolarendszer az online oktatásra, ha a járványügyi adatok a helyzet jelentős romlását mutatják – közölte a szerb Oktatási Minisztérium.
18:01, Frissítve: 18:44

1956-ban nagy leckét kapott a magyarság

Csakis önmagára számíthatott, és azok a fiatalok, akik részt vettek ebben, 1956 legbátrabbjai voltak- hangzott el azon a megemlékezésen, melyet szombat délután tartottak Horgoson az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének napján.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.