Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Karácsonyra készülnek Tordán

2022.12.23
12:10
2022.12.23
17:58
Forrás
Pannon RTV
A bánáti Tordán is tart a karácsonyi készülődés. Az adventi időszakban külön odafigyelnek a rászorulókra, az egyedül élő idősekre.

A napokban a begaszentgyörgyi község és a helyi közösség támogatásával százhúsz csomagot osztanak ki. De Tordán nem csak a legkisebbek kapnak ajándékcsomagot, hanem az idősek is.

A Nepomuki Szent János plébániatemplomban felállították és feldíszítették a karácsonyfát. Masa Tamás atya pedig már elkészített nyolcvan csomagot, amit a karácsonyi szentmise után oszt ki a gyerekeknek.

Az év vége az anyakönyvi számvetés ideje is. Tordán az idén tíz keresztelés volt, három házasságkötés, 29 temetés, valamint tíz elsőáldozó.

Masa Tamás, plébános, Torda: „Vannak olyanok, akik külföldön élnek, de ragaszkodnak ahhoz, hogy a gyermeküket a saját plébániatemplomukban kereszteljék meg, vagy a házasságkötésnél is ez jellemző, hogy itt helyben kötik meg a katolikus házasságukat. Ez számunkra nagyon jó, statisztikailag, de az a kis gond van vele, hogy nem laknak itt a faluban. A számok nagyon szépet mutatnak, de a valóság, az egészen más. De örülünk azért, hogy ragaszkodnak a szentségek fölvételéhez, ragaszkodnak az egyházukhoz.”

Csütörtökön fiáker járta körbe a falut. A télapó házhoz vitte a karácsonyi csomagot az újszülötteknek és a legkisebbeknek. A négy újszülött egy külön csomagot is kapott. Nem feledkeztek meg a legidősebb tordaiakról sem.

Dobai János, elnök, Torda Helyi Közösség: „Az óvodásoknak és az iskolásoknak pedig szintén ma, külön ünnepi műsor keretében, a kultúrotthonban fogjuk majd kiosztani a csomagot az esti órákban. És amellett, hogy a gyerekek is kapnak ajándékot, már évek óta csináljuk, hogy a legidősebb polgárokat is felkeressük. Hisz úgy gondolom, hogy ők is egy-két jó szóra ilyenkor, karácsony táján rászorulnak.”

Megajándékozták Torda legidősebb lakosát a 95 éves Szabó Máriát is.

Torda
karácsony
Dobai János
Masa Tamás

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.