Ugrás a tartalomra
Deák Gábor, MME

Karbofuránt használtak a turai madármérgezésnél

2021.09.30
13:20
2021.09.30
13:26
Forrás
parlagisas.hu
Az első laboreredmények szerint akár 158 ember halálához vagy 158 ezer barna rétihéja pusztulásához elegendő méreg is lehetett azokban a csalétkekben, amelyeket természetvédők távolítottak el az elmúlt hetekben a magyarországi vadászterületről.

A turai Szent András Dombi vadásztársaság működési területén történt tömeges madármérgezés kapcsán begyűjtött mintákból kimutatott koncentrációk sokkolták a szakembereket, hiszen az egyes csalétkekben talált 6000 mg/kg értéket meghaladó és az egyes barna rétihéjákból kimutatott 60 mg/kg értéket megközelítő koncentrációk minden eddigi esetet sokszorosan felülmúltak. Az egész Európai Unióban már 2008-ban betiltották a karbofurán tartalmú rendkívül mérgező vegyületnek a növényvédelmi célú felhasználását. Ennek az anyagnak a használata Szerbiában is tilos, de a legtöbb madármérgezéses esetnél még mindig ez a szer okozza az állatok pusztulását. A karbofurán halálos dózisa különböző emlősfajoknál 3-19 mg/testtömeg kg között változik, de a madarak általában ennél jóval érzékenyebbek. A turai rétihéjákból kimutatott koncentráció a halálos dózis 36x-osa volt, amely jól mutatja, hogy a csalétkekből fogyasztó élőlényeknek esélyük sem volt a túlélésre, csak két rétihéját sikerült a 114 mérgezett állatból megmenteni.

Madármérgezés
karbofurán

Most

12:14, Frissítve: 13:28

Újabb támadás történt Jeruzsálemben

Legkevesebb két személy megsérült az óváros közelében történt merényletben, csupán néhány órával azután, hogy egy zsinagógában heten vesztették életüket egy fegyveres támadásban.
11:51, Frissítve: 14:09

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.