Ugrás a tartalomra
Pixabay/illusztráció

Katonák tisztítják meg a Himalája csúcsait

2021.03.01
13:56
Forrás
www.elobolygonk.hu
A nepáli hadsereg nagytakarítást tart április 13-tól hat hegycsúcson.

Harmincöt tonna szemetet terveznek begyűjteni a Csomolungma 8848 méter magas csúcsát is érintő ötvennégy napos akcióban, amely várhatóan június 5-én, a környezetvédelmi világnapon ér véget – írta meg a hadsereg közleménye alapján az Index. A nem mindennapi szemétszedéshez a hadsereg negyvenhárom hegymászóját vetik be, akiket serpák és más szakemberek is kísérnek. A biológiailag nem lebomló szemetet a fővárosba, Katmanduba szállítják helikopterekkel és más járművekkel, majd a szelektálás után a hulladékot újrahasznosító üzemekbe küldik.

A Mount Everesten rengeteg szemét gyűlt össze a sok turista és hegymászó miatt – sok tonna hulladék, emberi ürülék és hátrahagyott mászófelszerelés borítja a hegyet, amely a dél-ázsiai ország egyik fő turisztikai vonzereje és jelentős bevételi forrása.

Himalája
szemét
katona
Nepál

Most

17:04, Frissítve: 17:27

Olyan olcsó a tej, hogy a tejtermelők feladják

Míg a kenyér, a hús, a zöldségfélék és a gyümölcs ára nőtt, addig a tej és a tejtermékek ára maradt a régi már huzamosabb ideje. Az üzemanyag és a takarmány pedig folyamatosan drágul - panaszolják a tejtermelők.

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.