Ugrás a tartalomra

Két és fél tonna nehezék a testen - ezt jelent ütközni!

2019-10-10
17:58
2019-10-11
10:37
Forrás
Pannon RTV
Temerinben közlekedésbiztonsági napot tartottak, amely során előadások és szimulációk segítségével hívták fel az érdeklődők figyelmét a helytelen közlekedés esetleges következményeire.

Az elmúlt 5 évben több mint 7500 gyermek szenvedett valamilyen sérülést közlekedési baleset következtében Szerbiában - figyelmeztetnek a szakemberek.

Egyre több autó, egyre zsúfoltabb utak, egyre ingerültebb gépjárművezetők - ezt tapasztalják nap mint nap azok, akik részt vesznek a közlekedésben. „Nagy a forgalom, az emberek pedig - sajnos - ebben a rohanó világban türelmetlenek. Mindenki siet, rohan. Nagyon nem figyelnek” - mondta Csorba Karola.

A közlekedés során az utazó gyermekek is komoly veszélyeknek vannak kitéve, a szülők ugyanis a legtöbb esetben rosszul használják a gyermeküléseket. A Közlekedésbiztonságot Népszerűsítő Központ felmérései szerint Szerbiában a lakosság mindössze 5-6 százaléka használja őket helyesen. Temerin község a rendezvény keretében húsz gyermekülést adományozott a helyi szülőknek.

A gyerekülés helyes használatát Marijana Jovanović, a közlekedésbiztonsági központ elnöke mutatta meg: „Nagyon erősen kell lekötni a csemetéket az övvel a gyermekülésben. Legfeljebb egy ujjnyi távolság lehet a gyermek válla és az öv között, hogy hatékonyan tudják tartani őt egy esetleges ütközés során. Az egyik legfontosabb dolog, hogy a gyermekülést a megfelelő módon rögzítsük az autó biztonsági övével és azt is szintén jó erősen kell lekötni. A gyermekülésnek nem szabad két centiméternél távolabbra mozognia.”

Az eseményen egyebek között szimulátorok segítségével azt is ki lehetett próbálni, milyen alkoholos, kábítószeres, vagy egyszerűen csak fáradt állapotban autót vezetni. Dragan Bjelac közlekedési mérnök szerint a legtöbb szerencsétlenséget a gyorshajtás okozza, a legtöbb baleset általi haláleset pedig a biztonsági övek használatának figyelmen kívül hagyása miatt következik be. „A 30 kilométer óránkénti sebesség kevésnek tűnik ugyan, de ha úgy nézzük, hogy ez másodpercenként kilenc métert jelent, akkor már nem is annyira kevés. Ennél a sebességnél, ütközés során, ha magamat veszem példának, 80 kilogrammos vagyok, nem vagyok lekötve a biztonsági övvel, így a testem az ütközés pillanatában az autóban akadályba ütközik, ami során két és fél tonna terhelésnek van kitéve” - magyarázta a temerini közlekedési mérnök.

A rendezvény keretében a település központjában egy baleseti szimulációt is bemutattak. A rendőrség, a tűzoltóság és az egészségügyi dolgozók közreműködésével két autó ütközését, illetve az azt követő mentési akciót tekinthették meg az érdeklődők.

közlekedésbiztonság
Temerin
gyerekülés
szimuláció
ütközés

Most

07:11

Kezdődik a második félév

Ma kezdődik a második félév a szerbiai általános és középiskolákban. A szeptemberben elfogadott oktatási modell és az intézkedések továbbra is érvényben maradnak a tanintézményekben.
21:20, Frissítve: 21:44

Készül a finn orrspray-csodavakcina

Finnországban a kormány felháborodásának adott hangot az akadozó vakcina-szállítmányok miatt. Krista Kiruru miniszter azt mondta, hogy csak csordogál az EU által beszerzett vakcina.

Népszerű