Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Két keréken Temerinben

2020-09-20
17:12
2020-09-20
17:56
Forrás
Pannon RTV
Az autómentes világnap alkalmából Temerin Község Idegenforgalmi Szervezete kerékpártúrát szervezett Járek központjától a falu határában található Antero tanyáig.

A megmozdulással fel szerették volna hívni az emberek figyelmét az autók károsanyag-kibocsájtására, illetve a biztonságos kerékpáros közlekedésre.

Nedeljko Đukić: „Mivel sportoló voltam egész életemben, tekintettel arra, hogy szeretek biciklizni, szeretem a kerékpárokat – természetesen mindez rekreációs jelleggel történik, semmi versenyszándék nincs – elhatároztam, hogy kiveszem a részem a megmozdulásból.”

Az Antero tanyán, miközben a gyermekek a játszótéren játszottak, az idősebb generáció tagjai környezetvédelemmel kapcsolatos témákat dolgoztak fel. Emellett bemutatták a környékben rejlő turisztikai lehetőségeket is. Az eseményen főként családosok vettek részt.

Milinszki Pethő Gabriella: „Mindannyian tudjuk, hogy az autók kipufogó gázai káros anyagokkal vannak tele. Itt nemcsak arról van szó, hogy nem találunk parkolót már a saját központunkban, hanem egyszerűen arról is, hogy a levegő szennyezettsége egyre magasabb szintű. Ez a mi egészségünk kárára van.”

A kerékpárosok rendőri kíséret mellett tekertek keresztül Szerbia leghosszabb utcáján, a 12,5 km hosszúságú újvidéki úton.

Tamara Šite, főszervező: „A biciklis közlekedést népszerűsítjük, mint általános egészséges életmódot, hiszen mindez hasznos a szervezetünk számára. Amint már említettem, felhívjuk a figyelmet az autók káros hatására. Temerinben könnyedén elérhető minden biciklivel, többet kellene használnunk.”

Dragan Bijelac, a község Közlekedésbiztonsági Tanácsának elnöke elmondta, Temerinben az elmúlt 23 évben 14 kerékpáros vesztette életét. Ezen kívül több mint 60-an megsérültek: „Mindenképpen felhívjuk a biciklisek figyelmét, hogy ismerkedjenek meg a szabályrendszerrel. A biciklisek csak a bicikliutat használhatják. Abban az esetben, ha az adott útszakaszon nincs kiépített bicikliút, akkor a kőút jobb felén, autós forgalomban kell hajtaniuk. Ehhez legfeljebb egyméteres távolságot foglalhatnak el az út szélétől.”

A biztonságos közlekedés érdekében a kerékpárokon kötelező a lámpák használata. A kedvezőtlen időjárási feltételek mellett láthatósági mellény használatát is javasolják a szakemberek.

autómentes nap
autómentes világnap
Temerin
kerékpár
bicikli

Most

20:30, Frissítve: 21:11

Európai koronavírus-járvány körkép

Emelkedik a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek száma Horvátországban és Szlovéniában, éjszakai kijárási tilalmat léptetnek életbe Ausztriában, emelkedik a halálesetek száma Csehországban.
17:18, Frissítve: 19:47

Vereséget szenvedett a TSC

2:0-ás vereséget szenvedett a TSC Belgrádban a szerb labdarúgó Szuperliga 13. fordulójában az FK Voždovac vendégeként.

Népszerű