Ugrás a tartalomra
Illusztráció: Pixabay/Skitterphoto

Két új fajt fedeztek fel Kínában

2022.12.07
11:54
Forrás
24.hu
A dél-kínai karsztvidék biológiai sokféleségének felmérése során bukkantak rá az eddig ismeretlen törpegekkófajokra.

A dél-kínai Jünnan tartomány közel fele karsztvidék, a rendkívül változatos tájban számtalan elkülönült zug rendelkezik saját, endemikus élővilággal, amely csak arra az egy helyszínre jellemző. Ennek köszönhető, hogy az efféle szubtrópusi karsztvidékek biológiai sokfélesége rendkívüli, és szintén ennek hatására szinte hetente számolnak be új növény- vagy állatfaj felfedezéséről ebből a régióból.

A Kínai Tudományos Akadémia hangsúlyozta, hogy a terület gekkókban különösen gazdag, és ezek az állatok, amelyekre szinte semmi figyelmet nem fordítottak eddig, mind védelmet érdemelnek. A Zoological Research folyóiratban publikált fajleírásokból kiderül, hogy a térségben korábban egyetlen fajnak vélt törpegekkó voltaképp számos külön faj, amelyek közül jó néhány vár még felfedezésre. Mivel ezek az apró állatkák nem képesek nagy távolságok megtételére, ezért is vált jellemzővé rájuk az, hogy igen sok különálló fajjá alakultak az elkülönült élőhelyre került csoportjaik.

Csak az utóbbi 10 évben több mint 30 olyan törpegekkót találtak Délkelet-Ázsia karsztvidékein, amely a karsztos élőhelyek egy-egy kisebb területén elterjedt csupán. A két most leírt új faj a legközelebbi rokontól 200-350 kilométer távolságban él.

Kína
új fajok

Most

09:54, Frissítve: 10:29

Busóbemutató a VM4K-ban

A busómaszkfaragás fortélyaival és a busójárás történetével ismerkedhettek meg csütörtök este mindazok, akik ellátogattak a szabadkai VM4K Klubhelyiségébe.
07:22, Frissítve: 08:00

Lehűlést hoz a borulás

Ma túlnyomóan felhős idő várható. Először Szerbia északi részén, tehát Vajdaságban lesz egyre borultabb az ég, a felhősödés azután az ország többi részére is kiterjed.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.