Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Kétszer több erdőre lenne szükség Vajdaságban

2020-05-27
16:58
2020-05-27
17:08
Egyre gyakoribbak az erdősítési akciók Szerbia- és Vajdaság-szerte, ennek ellenére a megkezdett törekvések még nem elegendőek.

Az adatok szerint csak Vajdaságban 150 ezer hektár szabad földterületre lenne szükség ahhoz, hogy a tartomány erdővel borított része megfeleljen az uniós elvárásoknak.

A Föld napja, vagy a nemzeti parkok európai napja - csak néhány olyan nemzetközi akció, amelyekkel igyekeznek felhívni az emberek figyelmét a környezetvédelem fontosságára, rámutatni korunk problémáira. A zöld felületek, az erdők, a fák szükségességére már fiatal korban fel kell hívni a figyelmet - mondják a szakemberek.

Dušica Milenković, az Újvidéki Erdőtelepítő Mozgalom alelnöke: „Minden alkalmat megragadunk, hogy elmenjünk az iskolákba, vagy meghívjuk őket a rendezvényeinkre, amelyeken tartalmas és hasznos dolgokat tanulnak meg, és a későbbiekben is alkalmazhatják azokat. Minden évben a gyermekhét keretében elültetjük a generáció fáját, ami az abban az évben első osztályba induló diákoknak szól. Megtanítjuk őket, hogyan kell ültetni, ápolni, és a nyolc év alatt ez beépül a tudatukba.”

A Vajdasági Erdőtelepítő Mozgalom minden évben szervez olyan akciókat, amelyekkel igyekeznek minél nagyobb réteget megszólítani, és a környezettudatosság fontosságát hangsúlyozni. A tartományi szervezet folyamatosan együttműködik a Szerbiai Erdőtelepítő Mozgalommal.

Aleksa Jeftić, a Vajdasági Erdőtelepítő Mozgalom elnöke: „A Szerbiai Erdőtelepítő Mozgalom hatvan év alatt 400 ezer hektár terület erdősítésében vett részt, továbbá mintegy 60 ezer hektárt befüvesítettünk, és ezekben az akciókban 15 millió polgár vett részt.”

Vajdaság területének mindössze 7 százalékát borítja erdő. Az illetékesek szerint ennek legalább a kétszeresére lenne szükség ahhoz, hogy az uniós átlagot megközelítse a tartomány.

A Vajdaság Erdői Közvállalat minden évben végez faültetést és erdősítést is, ami a biodiverzitás fenntartásához szükséges – mondta Kókai Roland, a közvállalat igazgatója: „A vajdasági területrendezési terv előlátta, hogy megduplázzuk ezt a 7 százalékot, 14 százalékra, amihez még legalább 150 ezer hektár szabad erdőterület kellene. Ha őszinték vagyunk, ezt nehezen tudjuk megtalálni, mert senki sem fog lemondani a földjeiről, hogy erdőket tudjunk létesíteni, de ha Szerbia egészét nézzük, nem állunk olyan rosszul, mert Vajdasággal együtt 30 százaléka erdős Szerbiának.”

A felmérések szerint a szélvédő sávok telepítése jelenthet némi megoldást, de ezt az akciót is a földtulajdonosokkal együtt kellene elvégezni - tette hozzá Kókai Roland. Ebben az eseteben a parcella szélétől minimum 15 métert kellene elkülöníteni a fásításra.

erdő
erdősítés
Vajdaság
Vajdasági Erdőtelepítő Mozgalom
Vajdaság Erdői Közvállalat
Kokai Roland

Most

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.