Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Kevesebb halász, egyre több halorzó

2020-08-10
19:40
2020-08-10
20:03
Forrás
Pannon RTV
Az illetékesek elmondása szerint mostanában egyre kevesebb az igazi halász, és egyre több a halorzó.

Sporthorgászok és hobbihalászok egyaránt szívesen töltik szabadidejüket a víz mellett, türelmesen várva, hogy valami horogra akadjon.

Az augusztusi nagy melegekben kevesebb horgásszal találkozhatunk a víz mellett, de továbbra is kedvelt kikapcsolódást jelent leülni a partra, és bedobni néhány horgot a folyóba vagy tóba. Mile Aničić: „Ami a horgászatot illeti, jobb volt az előző években. Kimenni horgászni lelki lazítást, pihenést jelent. Ha nem akarsz horgászni, szépen felveszed a fürdőnadrágot, csobbansz egyet, és visszamész. Béke, csend, semmiről sem gondolkodsz, semmi sem érdekel, hogy mi történik körülötted, semmi.”

Az éves horgászengedély, ami Szerbia szinte összes vizeit lefedi, 7.000, a nyugdíjasok és a nők számára pedig 3.500 dinár. Emellett a horgászegyesületekben 500 dinár körüli a tagsági díj. Az egyesületeken keresztül az engedélyt több havi lefizetésre is ki lehet váltani.

Augusztusban a Duna vízszintje Újvidéknél 100-120 centiméter körül szokott lenni, de az elmúlt napok bőséges csapadéka váratlanul megnövelte azt. Duško Kovačević, a Szerbiai Sporthorgászok Szövetségének igazgatója: „Az elmúlt néhány napon a Duna közel két méterre dagadt, és a körülmények a halászathoz kicsit másmilyenek, mint ahogy azt mi, halászok megszoktuk. Ami ezt a vizet illeti, főleg a ragadozóknak felel meg, a harcsának, a sügérnek, a csuka kevésbé van jelen a Dunában. A víz hőmérséklete akkora, amekkora kell, hogy legyen ebben az évszakban, 23-24 fok körüli. Azonban úgy gondolom, hogy a hirtelen vízszintemelkedés miatt egy kicsit alacsonyabb lesz, 21-22 fokot várunk.”

Több évtizede komoly gondot jelent az orvhalászat Vajdaság-szerte. Gereblyézés, hálók elhelyezése, és a legszélsőségesebb esetekben áramozás, mind nagy károkat okoznak a halállományban és a környezetben egyaránt. Marija Vlajkov, a Vajdasági Horgászszövetség megbízott igazgatója: „Az általunk felügyelt vizek a halorzók nagy hatása alatt vannak. A leggyakoribb mód a gazdasági eszközök elhelyezése olyan vizeken, ahol az nem engedélyezett. A vizeink közül csak a Tiszán engedélyezett a gazdasági halászat, de mondjuk a tavakban és más folyókban is leggyakrabban hálókat helyeznek el. Egy másik mód a gereblyézés, ami talán ártalmatlanabb, de sokkal gyakoribb.”

Csak az idén több tíz kilométer hálót koboztak el a halőrök a vajdasági vizeken. Amint az illetékesek elmondták, javul a helyzet, tudatosabb a lakosság, és egyre több bejelentés érkezik a szövetségekhez tiltott halászatról.

halászat
hal
halorzó

Most

Népszerű