Ugrás a tartalomra
máanyag zacskóba pakol a kasszás
Pannon RTV/Csipak Edvin

Kevesebb műanyag zacskót vásárolunk

2019-06-25
16:47
Forrás
VajdaságMa
Szerbiában már tavaly 3 ezer tonnával kevesebb műanyag zacskó került forgalomba, mint egy évvel korábban - áll a környezetvédelmi ügynökség jelentésében.

Goran Trivan környezetvédelmi miniszter a Tanjugnak elmondta: noha az adatok néha eltérőek, az eredmények mégis bátorítóak, mert minden adat arról tanúskodik, hogy Szerbia területén drasztikusan csökkent a műanyag zacskók használata.

„Függetlenül attól, hogy mennyi nyersanyagot szállítottunk be, mennyi műanyag zacskót termeltünk és szállítottunk az üzletekbe, a kulcsfontosságú adat az, hogy mennyi egyszer használatos műanyag zacskót adtunk el a fogyasztóknak. Ez az adat pedig a kereskedelmi láncok nyilvántartásából származik, amely szerint 70 százalékkal csökkent az értékesít, amióta megfizettetjük a műanyag zacskókat‟, magyarázta Trivan.

zacskók

A miniszter úgy értékelte, hogy elérték a kitűzött célt, és azt szeretné, ha a műanyag zacskók eladásából származó összeget az üzletláncok a környezetvédelemre fordítanák.

Trivan megköszönte a polgároknak, hogy megértették: nem kell minden alkalommal műanyag zacskót vásárolni, és hogy a vászon szatyrok nagyon jó megoldást jelentenek, amelyekkel spórolnak is, és a környezetet is védik.

„Az állam és a minisztérium hatásköre szerint teljesen be is szüntethetné a műanyag zacskók gyártását, de mi szerettük volna látni, hogy meg tudjuk-e érteni egymást a kereskedelmi láncokkal és a polgárokkal, és elmondhatom, hogy megértjük egymást‟, tette hozzá Trivan.

műanyag szatyor
Goran Trivan

Most

16:29, Frissítve: 16:37

Hamarosan beérik a levendula

Egyre többen foglalkoznak levendulával Magyarkanizsán és környékén, annak ellenére, hogy vidékünkön nem őshonos növényről van szó.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.