Ugrás a tartalomra
máanyag zacskóba pakol a kasszás
Pannon RTV/Csipak Edvin

Kevesebb műanyag zacskót vásárolunk

2019-06-25
16:47
Forrás
VajdaságMa
Szerbiában már tavaly 3 ezer tonnával kevesebb műanyag zacskó került forgalomba, mint egy évvel korábban - áll a környezetvédelmi ügynökség jelentésében.

Goran Trivan környezetvédelmi miniszter a Tanjugnak elmondta: noha az adatok néha eltérőek, az eredmények mégis bátorítóak, mert minden adat arról tanúskodik, hogy Szerbia területén drasztikusan csökkent a műanyag zacskók használata.

„Függetlenül attól, hogy mennyi nyersanyagot szállítottunk be, mennyi műanyag zacskót termeltünk és szállítottunk az üzletekbe, a kulcsfontosságú adat az, hogy mennyi egyszer használatos műanyag zacskót adtunk el a fogyasztóknak. Ez az adat pedig a kereskedelmi láncok nyilvántartásából származik, amely szerint 70 százalékkal csökkent az értékesít, amióta megfizettetjük a műanyag zacskókat‟, magyarázta Trivan.

zacskók

A miniszter úgy értékelte, hogy elérték a kitűzött célt, és azt szeretné, ha a műanyag zacskók eladásából származó összeget az üzletláncok a környezetvédelemre fordítanák.

Trivan megköszönte a polgároknak, hogy megértették: nem kell minden alkalommal műanyag zacskót vásárolni, és hogy a vászon szatyrok nagyon jó megoldást jelentenek, amelyekkel spórolnak is, és a környezetet is védik.

„Az állam és a minisztérium hatásköre szerint teljesen be is szüntethetné a műanyag zacskók gyártását, de mi szerettük volna látni, hogy meg tudjuk-e érteni egymást a kereskedelmi láncokkal és a polgárokkal, és elmondhatom, hogy megértjük egymást‟, tette hozzá Trivan.

műanyag szatyor
Goran Trivan

Most

08:50, Frissítve: 09:06

Gyilkosság és öngyilkosság Kruševacon

Lelőtte feleségét és annak testvérét szombaton délelőtt egy kruševaci kávézó teraszán az 57 éves M.J., majd elmenekült a helyszínről - áll a szerb belügyminisztérium közleményében.
08:44

Bojkott mellett döntött az ellenzék

A választások bojkottja mellett döntött szombati ülésén a Demokrata Párt, a Szociáldemokrata Párt és az Együtt Szerbiáért szervezet egyesülésével létrejött Egyesült Demokrata Párt.

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.