Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ki volt valójában Benyovszky Móric?

2021.09.20
20:30
2021.09.20
20:42
Forrás
Pannon RTV
Benyovszky Móric emlékkonferenciát tartottak a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Az eseményen köszöntőt mondott mások mellett Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár is, aki kiemelte, Benyovszky Móric példakép lehet a következő generációknak is.

Pannon RTV

Benyovszky Móric négy világtájat utazott be a 18. században, összeköttetései voltak a legmagasabb politikai, uralkodói körökkel - mondta köszöntőbeszédében Potápi Árpád János, a Benyovszy emlékév fővédnöke. A magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte, az emlékév lehetőséget ad arra, hogy Benyovszky Móricon keresztül kora eseményeiről is beszéljünk.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „Lehetőséget ad számunkra arra, hogy Benyovszky Móricon keresztül a 18. század eseményeiről is tudjunk beszélni, egyáltalán a magyar nép nemzetté válásáról is tudjunk beszélni, hiszen a reformkor előtti világról beszélünk, hogyha Benyovszkyról beszélünk, és arról is tudunk ilyenkor beszélni, hogy az akkor élő magyarságot milyen szálak kötötték a többi néphez, a többi nemzethez.”

Pannon RTV

G. Németh György, a Benyovszky Társaság elnöke arról beszélt, hogy Benyovszky alakját számos legenda őrzi, és ebben írói és történészi fantázia is szerepet játszott. Az emlékév célja, hogy ezt megpróbáljuk letisztítani - mondta.

G. Németh György, elnök, Benyovszky Társaság: „Legyen egy olyan képünk Benyovszky Móricról, ami nemcsak a közel 40-50 évvel ezelőtti kitűnő Vivát, Benyovszky! című filmből áll fenn, hanem sokkal gazdagabb. Ha most behunyjuk a szemünket, akkor Jozef Adamovičot látjuk, aki Benyovszkyt alakította a filmben, meg Juhász Jácintot, aki mellette volt, és Bujtort, és nagyon sokan a kitűnő művészeink közül, ők jutnak eszünkbe, de Benyovszky ennél sokkal gazdagabb és színesebb egyéniség volt. Mi más dolga lehetne a tudománynak, mint hogy a 21. század eszközeivel megpróbáljon valósághoz közelebbi képet rajzolni Benyovszky Móricról?”

Pannon RTV

A 18. századi nagy magyar felfedező, Benyovszky Móric születésének 280., halálának 235. évfordulója alkalmából Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója ünnepélyesen kibocsátotta a tízezer forint névértékű ezüst, valamint a kétezer forint névértékű színesfém Benyovszky-emlékérmét.

Magyar Nemzeti Múzeum
Benyovszky Móric
Potápi Árpád János
G. Németh György

Most

12:28

Kevés termés, alacsony ár - Bajban az almatermesztők

Már évek óta nem kecsegtető az almatermesztők helyzete Szerbiában, így Észak-Bácskában sem. Sem az időjárás, sem a piaci és felvásárlói körülmények nem kedveztek a termelőknek. Azt mondják, ennyi pénzért nem éri meg külföldre szállítani.
11:07, Frissítve: 11:15

Új helyszínre kerül a palicsi Kalandpark

Az elmúlt év októberében még a strandon kezdték el építeni, immár viszont a Palicsi Állatkertben kapott helyet. Az erről szóló döntést a helyi önkormányzat és a Palics Park Kft. közösen hozta meg.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.