Ugrás a tartalomra
Pixabay/NeilMorrell/illusztráció

A kihalás fenyegeti az erdei elefántokat

2021.04.02
12:22
Forrás
Sokszínű Vidék
A vadorzás és az élőhelyek elvesztése miatt a kihalástól fenyegetett kategóriába került az erdei elefánt a Természetvédelmi Világszervezet vörös listáján, írta az MTI.

Ez a legveszélyeztetettebb kategória a három veszélyeztetettségi fokozat közül. A kissé gyakoribb afrikai elefánt a második kategóriába, a súlyosan veszélyeztetett állatok közé került. Eddig a két fajt együtt kezelték a listán és a harmadik, a veszélyeztetett kategóriába tartoztak. Az erdei elefántok száma azonban 31 év alatt 86 százalékkal csökkent, az afrikai elefántoké pedig 50 év alatt 60 százalékkal – közölte az IUCN. A vadorzás mértéke 2008 óta jelentősen megnövekedett, 2016-ban a szervezet a két faj egyedszámát 415 ezerre becsülte. Az elefántok Afrikában kulcsszerepet játszanak az ökoszisztémában. A szakértő szerint léteznek már sikeres példák, amelyeket széles körben kellene alkalmazni. Az IUCN Gabont és Kongót nevezte meg, ahol a vadelefántok számát sikerült stabilizálni. Az elefántcsonttal való kereskedelem virágzik. A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó ENSZ-egyezmény aláíróinak megbízására a Traffic szervezet által gyűjtött adatok szerint 2019-ben 42,5 tonna elefántcsont lefoglalását jelentették, 30 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az elefántcsont-kereskedelem globális bűnszervezetek kezében van. A tettesek nagy része még mindig megússza büntetés nélkül – mondta Daniela Freyer, a Pro Wildlife állatvédő szervezet munkatársa. A becslések szerint évente mintegy 30 ezer elefánt esik vadorzás áldozatául. Az IUCN minden évben többször frissíti az 1964 óta vezetett vörös listát. Több mint 134 ezer állat- és növényfaj szerepel rajta, közülük csaknem 37 500 fajt a kihalás fenyegeti.

vadállat
elefánt
kihalás
vadászat

Most

17:57, Frissítve: 18:04

Elhunyt 14 beteg, 5 255 új eset

5 255 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában Szerbiában. 13 ezer tesztet végeztek el. A kór következményében 14-en életüket vesztették.
17:46, Frissítve: 17:54

Harcok Ukrajna déli és keleti részén

Az orosz erők teljes ellenőrzésük alá vonták a Donyeck régióban fekvő Piszki falut – idézte az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

Népszerű