Ugrás a tartalomra
Pixabay/Alexas_Fotos

„A kihalás kihalást szül”

2020-06-04
11:48
Forrás
www.elobolygonk.hu
Felgyorsult a szárazföldi gerincesek kihalása - áll a Stanford Egyetem legújabb tanulmányában.

A jelenség oka a vadállat-kereskedelem, illetve más emberi tevékenységek. A kutatócsoport 29 400 szárazföldi gerinces fajt vizsgált. Kiderült, hogy 515 faj áll a kihalás szélén és valószínűleg 20 éven belül kipusztul. A szakembereket megdöbbentette ez a szám, ugyanis korábban száz év alatt pusztult ki ennyi szárazföldi gerinces faj. Kevesebb mint ezer egyeddel bír, és ezzel a kihalás szélén áll például a szumátrai orrszarvú, a Clarión ökörszem, a galápagosi óriásteknős Espanola-szigetén élő alfaja, és a harlekin béka. A kihalás kihalást szül – írták a tanulmány szerzői, akik ezért azt szorgalmazzák, hogy valamennyi ötezer egyedszámúnál kisebb fajt sorolják a súlyosan veszélyeztetett fajok közé az IUCN vörös listáján. A kutatók továbbá kezdeményezték, hogy szülessen globális megállapodás a vadállatok kereskedelmének tilalmáról.

kihalás
szárazföldi gerinces
Stanford Egyetem
kutatás

Most

09:06

Thaci Hágában

Ma jelenik meg a hágai különleges ügyészség előtt Hashim Thaci koszovói elnök.

Népszerű

Megtalálták a csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.