Ugrás a tartalomra
Flickr

A kihalás szélén áll az egyik legritkább orangutánfaj

2021.04.05
17:48
Forrás
hirado.hu
A tapanuli orangután, a Föld legsúlyosabban veszélyeztetett faja még közelebb lehet a kihaláshoz, mint azt korábban gondolták.

Az orangutánok most az indonéziai Észak-Szumátra Batang Toru hegységében élnek, ahol jelenleg az 1800-as évek végén elért élőhelyük kevesebb mint 3 százalékát foglalják el. Mára kevesebb mint nyolcszáz tapanuli orangután maradt Batang Toruban, a faj a kihalás szélén áll. 

A régió történelmi feljegyzésein alapuló egyik tanulmány megállapította, hogy a majmokat a vadászok, valamint egykori élőhelyük széttöredezése terelte a Batang Toru hegységbe, ahol jelenleg is élnek. Ezzel a probléma az, hogy a majmoknak szükségük van némi térre, különböző területek közötti mozgásra – beleértve a sík területeket is –, hogy maximalizálni tudják túlélési esélyeiket. Ehelyett most olyan hegyvidéki részen élnek, ahol a túlélési esélyeik igencsak alacsonyak. 

Ezenfelül egy másik tényező is veszélyeztetheti az állatok mostani élőhelyét, ugyanis a tervek szerint egy új vízerőmű épül, a Batang Toru folyón. A 122 hektáros erőmű megakadályozná a tapanuli orangutánok több alcsoportjának összekeveredését, ami beltenyészethez vezethet, és korlátozhatja a fajok genetikai sokféleségét. A koronavírus-járvány miatt a kivitelező cég felfüggesztette az erőmű építését, és az is hátráltatja a munkát, hogy a projekt elvesztette a Bank of China kulcsfontosságú finanszírozását is, így az építkezés több évig is szünetelhet. Korábban a kivitelező cég arra a következtetésre jutott, hogy a vízerőmű nem veszélyezteti a majmok élőhelyét, de a Természetvédelmi Világszövetség ezután közzétette saját jelentését, amelyben vitatta az értékelést. 

tapanuli orangután
orangután
kihalás

Most

19:13, Frissítve: 19:40

A szabadkai kisipar története

Bemutatták Dragutin Miljković: A szabadkai kisipar története című könyvét ma Palicson. Az esemény a Könyvtár a szabadban elnevezésű programsorozat folytatása volt.
18:09, Frissítve: 19:23

Fák százait ültették el Topolyán

Faültetési akciót tartottak ma Topolyán. Mintegy 290 facsemetét ültettek el a helyi piactér környékén, illetve a tűzoltóság udvarában. Az eseményt az önkormányzat, a Caritas és az Arcus Környezetvédő Egyesület szervezte.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!