Ugrás a tartalomra
Pixabay/sabino-jose/illusztráció

Kihalhatnak az Amazonasban honos édesvízi delfinek

2021.02.02
11:54
2021.02.02
12:07
Forrás
www.elobolygonk.hu
A kihalás komoly kockázata miatt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a tucuxik, vagyis parti delfinek státuszát veszélyeztetettre változtatta az úgynevezett vörös listán. A parti delfinek a világ leginkább fenyegetett fajai közé tartoznak.

A kihalás fenyegeti az Amazonasban és mellékfolyóiban élő parti delfineket (Sotalia fluviatilis) egy helyi állatvédő szervezet szerint. A fő veszélyforrások a halászhálók, az illegális aranybányászatból származó higany, valamint a vízerőművek építése, melyek elzárják egymástól a folyók egyes szakaszait, elszakítva egymástól az állatpopulációkat.

A szürke parti delfin a vörös listán ugyanabba a kategóriába került, ahová két évvel korábban rokona, az amazonasi folyamidelfin, vagyis rózsaszín delfin. Ezzel Dél-Amerika és Ázsia minden édesvízi delfinfaja veszélyeztetettnek számít.

Tengerbiológus szakértők és kutatók több hónapos kutatás után arra jutottak, hogy a szürke delfint ugyanazok a veszélyek fenyegetik, mint a rózsaszínt, és a veszély jelentős.

A parti delfinek az Amazonasban élnek Kolumbiában, Ecuadorban, Peruban és Brazíliában. Kolumbiában a Caqueta, az Apaporis és a Putumayo folyókban is megtalálhatók az alapítvány szerint.

Becslések szerint 30 ezer delfinnél nem él több az Amazonas völgyében, amely a hatalmas terület miatt kis számnak számít. A fajok hamar átkerülhetnek a súlyosan veszélyeztetett kategóriába, ami az utolsó állomás a kihalás előtt. A régió sok más állatfaja él hasonló körülmények között, és ha nem teszünk ellene, két-három évtizeden belül eltűnhetnek – mutatnak rá a kutatók.

delfin
kihalás
Amazonas

Most

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.

Ki lett a parasztolimpia legjobbja?

Egy év kényszerpihenő után újra megtartották a Moholi Parasztolimpiát és Főzőversenyt, amely immáron hagyományosnak számító rendezvény a Tisza-mentén élő mezőgazdasággal foglalkozó emberek életében. Nagy volt az érdeklődés idén.