Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Southern Institute of Ecology

Kihaltnak vélt állatot fotóztak le

2019-11-12
14:09
Forrás
sokszinuvidek.hu
Három évtized után most először sikerült lencsevégre kapni egy nyúlméretű, őzszerű lényt Vietnám déli részén, a vietnámi kancsilt, amelyet már kihaltnak hittek.

A szakemberek mostanáig azt hitték, hogy az intenzív vadászat, az illegális kereskedelem és az élőhely szűkülése miatt egy sem maradt belőlük. A kancsil a világ legkisebb patás állata. A vietnami kancsil nagyon félénk és magányos élőlény, súlya a 4.5 kilogrammot sem éri el. A fajt 1910-ben írták le először, akkor négy példányt gyűjtöttek be. 1990-ig aztán egyáltalán nem tudták bizonyítani a létezésüket, ekkor került elő egy lelőtt egyed egy vadásztól. Azóta pedig semmi. A kutatók a közleményben hangsúlyozzák, hogy bár a tudományos világ nem tudott az állat létezéséről, a helyiek igen, és ez más, kihaltnak hitt állatoknál is így lehet. Emiatt arra szólítanak fel, hogy szorosabban együtt kell dolgozni a közösségekkel. Ugyanakkor az, hogy a fajt relatíve könnyen felfedezték, még nem jelenti azt, hogy ne lenne veszélyeztetett. Lehet, hogy ez az utolsó populáció, vagy egyike az utolsóknak, ezért azonnali összefogásra van szükség a védelmükért és a fennmaradásuk érdekében.

vietnámi kancsil
őzsyerű nyúl
kihaltnak hitt
Vietnám

Most

13:28, Frissítve: 13:34

Leopárdokkal erősít a Magyar Honvédség

Az illetékesek szerint a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében megrendelt Leopard 2-es harckocsikkal új fejezet nyílik a Magyar Honvédség életében.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.