Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Kikapcsolódás, természet - látogatás az Óbega-Császár-tó Speciális Rezervátumban

2020-08-02
11:09
2020-08-02
15:42
Forrás
Pannon RTV
"Bánát Amazóniájának" is nevezik a Nagybecskerektől 17 km-re fekvő régi Bega-meder körüli természetvédelmi rezervátumot. A Császár-tó annak idején Ferenc Ferdinánd trónörökös kedvenc vadászhelye volt.

Hogyha egy helyett öt sétahajó állna a Császár-tóra kiránduló vendégek rendelkezésre – az is mind megtelne.
Miša Miladinović a családjával Belgrádból látogatott el a rezervátumba: „Hétvége van és úgy döntöttünk, hogy meglátogatjuk ezt a helyet. Először vagyunk itt és el vagyunk ragadtatva a látottaktól. A rezervátum gyönyörű, sok állatot, vízimadarat láttunk, de más érdekes látnivaló is van. A fogadtatással is elégedettek vagyunk.”

A Császár-tavon való hajókázás mellett a négy kilométernyi gyalogösvényen is végigmehetnek a kirándulók és megtapasztalhatják, hogy az ember itt nem avatkozik bele a természet dolgába.

A zimonyi Vera Blažunt a természet szépsége vonzotta a rezervátumba: „Megszöktünk egy kicsit a nagyváros poklából. A koronavírus miatt nem mehetünk a tengerre és ily módon próbálunk megszökni a betontól. A folyó mellett nőttem fel, és ha lehet, mindig a vizet választom.”

Az ötezer hektárnyi területen elterülő rezervátum jellegzetessége a vizek, füves területek és erdők mozaikszerű váltakozása. A Császár-tavat a ramsari egyezmény keretében 1996-ban besorolták a világ legjelentősebb vizes élőhelyei közé.

Milivoj Putić az Óbega-Császár-tó Speciális Rezervátum idegenforgalmi menedzsere kiemelte: „Nagyobb számú vendéget nem is fogadhatnánk. Hétvégenként ez most már a maximum, ellenkező esetben veszélyeztetnénk az élővilágot. Alapcélunk a fenntartható turizmus: annyi vendéget fogadunk, ami nem bolygatja meg a madárvilág nyugalmát, amely a legérzékenyebb. Tehát nem célunk, hogy naponta ezerszámra jöjjenek ide emberek.”

A Császár-tavon a hétvége a turizmusé, a hétköznapokon a rezervátum fenntartását célzó feladatokat végzik - mondta Milivoj Putić. Hozzátette: „Befejezés előtt van a gyalogösvény, amely a másfél éve leégett madárkémlelőig vezet. Eddig 120 méter készült el és még 50 méternyi nádast kell áttörni, hogy felépíthessük a másik kilátót. Közben készül az eddiginél nagyobb sétahajó is.”

Ahhoz, hogy az új sétahajó megtehesse első útját, iszaptalanítani kell a Bega holtágát. A víz átlagmélysége ugyanis most mindössze 30 centiméter. Ehhez pedig az anyagiak előteremtése mellett, szükség lesz a Természetvédelmi Intézet jóváhagyására is.

Óbega-Császár-tó Speciális Rezervátum
kirándulás

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:30

Maszkos csirke

Eldobható arcmaszk darabkák kerültek az egyik nemzetközi gyorséttermi lánc népszerű harapnivalójába.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.