Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Kiszebáb-égetés Kispiacon is

2020.02.25
14:25
2020.02.25
21:26
Forrás
Pannon RTV
Kicsik és nagyok egyaránt jelmezt öltöttek, majd a helyi iskolától a művelődési otthonig kísérték és hagyományosan elégették a kiszebábokat, így elűzve a telet, a betegségeket és a minden rosszat.

Egyesek felhőnek vagy katicának öltöztek be, de volt robot és rendőr is a kispiaci farsangi felvonuláson. A gyerekek közösen, hangoskodva és mondókákat skandálva kísérték a kiszebábokat a művelődési otthon udvarába.

Vojnák Barbara indiánnak öltözött. Elmondta, számára azért is érdekes a farsang, mert a bábokat is maguk készíthették el: „Igazából én erről nem sok mindent tanulta, csak ezt nagyon szerettem, hogy mi csináltuk a kiszebábokat, meg mindent és ezt ugye el kell égetni. Régen még beleraktuk a rossz tulajdonságainkat, hogy azt is elégessük.”

A művelődési otthon udvarában kaptak végül helyet a kiszebábok, ahol hagyományosan elégették azokat, így elűzve a telet, a betegségeket és minden rosszat. Kávai Bózsó Ildikó, helyi pedagógus szerint Kispiacon nagy hagyománya van a kiszebáb-égetésnek, ezért szerették volna ezt a hagyományt a gyerekekkel is megismertetni: „A leírásokban megtaláltuk, hogy Kispiacon is volt kiszebáb-égetés. Ugye a kiszebáb a gonosz, rossz dolgokat a betegséget és a telet szimbolizálja. Idén a telet nem űztük, mert nem volt mit elűzni, de viszont a rossz dolgokat, a gonoszt belőlünk, a betegséget igyekeztünk ezzel a kiszebábbal szimbolizálni, amit elégetünk.”

Sárkány Dóra szervező elmondta, Kispiacon minden évben húshagyókedden rendezik meg a rendezvényt, vagyis a farsangi szezon utolsó napján: „Valójában egy időszakról van szó, ami egy vidám időszak, a bálokról, a mulatságokról, a nagy evés-ivásról szól, mert ugye holnap már hamvazószerda van, elkezdődik egy másik időszak, ilyenkor az emberek igazából kifelé élnek a farsangi időszakban, tehát megpróbálnak magukból mindent kiadni.”

A több mint 140 gyerek a kiszebábok elégetése után a művelődési otthon nagytermében folytatta a mulatozást.

kiszebáb
kiszebáb-égetés
Kispiac
jelmez
farsang

Most

21:48

Közel az antarktiszi átbillenési pont

A közelmúltban bekövetkezett hőhullámok, a Déli-óceánban bekövetkezett változások és az antarktiszi tengeri jég kiterjedésének csökkenése arra utal, hogy éghajlati fordulópont közelébe kerülhetünk.
18:31, Frissítve: 19:27

Bor és a hal Horgoson

Halászlé és borversenyt tartottak Horgoson. A Szent Orbán Borlovagrend és a Proleter Horgászegyesület már tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bor és a hal elnevezésű eseményt a Művelődési Ház melletti téren.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.