Ugrás a tartalomra
Pixabay/PublicDomainPictures

A klímaváltozástól szilajabbá válnak a légköri folyók

2021.11.24
15:12
2021.11.24
15:22
Forrás
elobolygonk.hu
A nedves levegő hosszú, keskeny sávja a légköri folyó. Általában az Egyenlítő vidékéről a pólusok felé szállít vízpárát.

Egyre intenzívebbek és valószínűleg egyre pusztítóbbak lesznek az elmúlt hetekben Kaliforniában felhőszakadásokat, Kanadában áradásokat okozókhoz hasonló légköri folyók a NASA tudósai szerint. A légköri folyó a nedves levegő hosszú, keskeny sávja, amely általában az Egyenlítő vidékéről a pólusok felé szállít vízpárát olyan mennyiségben, amely kétszerese az Amazonas folyó hozamának. A melegedő levegő és tengervíz olyan feltételeket teremt, amelyek miatt a légköri folyók még több vízpárát szállítanak, így a szárazföldet elérve Észak-Amerika, Dél-Amerika és Nyugat-Európa nyugati partvidékein szélsőséges esőzéseket okoznak.

A légköri folyók nem csak pusztítanak: múlt hónapban a szárazság sújtotta Kaliforniában ugyan földcsuszamlásokat okozott egy légköri folyó, de segített feltölteni a vízforrásokat, és csökkentette a további erdő- és bozóttüzek kockázatát.

klímaváltozás
légköri folyók

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:07

Áder János: Meg kell védeni az EU határait és értékeit

Európára fokozódó migrációs nyomás nehezedik majd a következő hónapokban, években, ezt az Európai Unió nem szemlélheti tehetetlenül, fel kell készülni, és az EU határait, közös értékeit meg kell védeni - mondta Áder János magyar köztársasági elnök.
14:40, Frissítve: 14:48

Magyar-szerb filmipari együttműködés

Kétoldalú filmipari, filmművészeti és audiovizuális együttműködési megállapodást írt alá Kásler Miklós, magyar emberi erőforrások minisztere Maja Gojković szerb művelődési miniszter Budapesten.
14:18, Frissítve: 14:30

Egy kis apróság is sokat jelent

Elkezdődtek az ünnepek előtti jótékonysági gyűjtések és akciók Szabadkán is. Az érintett szervezetek egész évben igyekeznek segítséget nyújtani a rászorulóknak, de a legmozgalmasabb időszak az év vége. Egyrészt az ünnepek, másrészt pedig tél miatt.

Népszerű