Ugrás a tartalomra
Pixabay/jplenio

A klímavátozás miatt bajban vannak a fenyvesek

2021-01-26
12:31
Forrás
www.elobolygonk.hu
A magyarországi Vas megyében például pusztulnak a lucfenyők. Az örökzöld fenyők nem egyszerre hullajtják el lombjukat, egész évben zöld színben pompáznak.

Az Alpokalján ehhez képest hatalmas egybefüggő területeken barnulnak meg, és pusztulnak el szép lassan a fenyőfák – írja a nyugat.hu. Az örökzöld növények, így a fenyők is a hűvösebb éghajlatot kedvelik, nem véletlen, hogy a skandináv országokban vagy Kanadában élnek a legmagasabbak és legerősebbek. Ezért történik az, hogy a klíma felmelegedésével a növények is egyre északabbra „vándorolnak”.

Geológusok megfigyelték, hogy néhány éve már problémát okoz a lucfenyőket károsító szú, ám ez a bogár nem minden örökzöldre veszélyes. Ennek a fafajtának már a telepítése sem volt szerencsés, mivel a miénknél sokkal csapadékosabb klímát kedveli. A mostani, szárazabb klíma pedig legyengíti őket, a kevés csapadék miatt kevesebb gyantát képesek termelni, pedig ezzel tudnának védekezni a szúk ellen.

A szakértők szerint azzal tehetnénk a probléma ellen, ha a lucfenyők helyére olyan őshonos fajokat telepítenénk, melyek valóban a mi klímánkra valók. A lucfenyvesek jelentősebb pusztulása mintegy két és fél évtizede kezdődött, azonban napjaink lucpusztulása sajnos minden eddigit felülmúl, és a folyamat vélhetően az állományok teljes megszűnésével jár.

A magyar Agrárgazdasági Kutató Intézet is készített egy részletes elemzést a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatásáról, melyben egy bő fejezet az örökzöld növények pusztulásáról szól. Az, hogy a klíma melegszik, ma már tény. Vita inkább csak akörül van, hogy erről mi, emberek tehetünk-e, vagy a felmelegedés tőlünk függetlenül mindenképp megtörténik.

klímaváltozás
felmelegedés
fenyvesek
veszély

Most

17:10, Frissítve: 17:23

Megkapta az oltást Áder János

A magyar köztársasági elnök néhány nappal ezelőtt kapta meg az értesítést háziorvosától, hogy sorra kerül és kínai vakcinát ajánlott fel neki.
16:00, Frissítve: 17:43

Antalfalván is folyamatos az oltás

Javában zajlik a koronavírus elleni oltás beadása Antalfalva községben is. A kínai Sinopharm, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a brit-svéd AstraZeneca által gyártott oltóanyagok közül választhatnak az oltakozni vágyók.

Népszerű

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.