Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Kolbászfesztivál Erzsébetlakon

2020-02-16
15:19
2020-02-17
15:57
Forrás
Pannon RTV
A bánáti faluban megtartották a VII. Kolbászfesztivált, amely egy disznótori hagyományt felelevenítő kezdeményezésből a vidék egyik legtömegesebb rendezvényévé terebélyesedett.

Egy út vezet a vizek ölelésében fekvő Erzsébetlakra. A jobb megélhetés reményében mostanság sajnos sokan ezen az úton hagyták el szülőfalujukat. A hétvégén viszont mindenki ennek a kis, többnemzetiségű falunak a nagy rendezvényére, a Kolbászfesztiválra igyekezett. Milan Nedeljkov, szervező, Erzsébetlak: „Ennek a rendezvénynek a legfontosabb célja a barátkozás, a jó energiák cseréje, kölcsönös megismerése. Hatvan versenyzőnk van az idén. Feltételezem, hogy közel 15 ezer látogatónk lesz. De ismétlem, ők nem vendégek, hanem a barátaink, akikkel hálózatba kerülünk.”

A kolbászkészítő versenyeken a muzslyaiak évek óta jól szerepelnek. Tavaly a harmadik helyet nyerték el. Kószó Rozália, tag, RÉMUSZ Hagyományápoló Egyesület, Muzslya: „Az idén megpróbálunk valamennyivel másképp, kicsit csípősebb kolbászt készíteni. Ízlés szerint. Az alapanyag valójában a hús, a só, a bors és egy kis csípős paprika. A mennyiségeket nem áruljuk el, mert ez egy titok.”

Az erdélyi Homoródszentmárton Erzsébetlak testvértelepülése lassan egy évtizede már. Kilenctagú különítménnyel érkeztek. Nágó István, alpolgármester, Homoródszentmárton, Románia: „Nálunk a hagyományok még, hála Istennek azért, hogy az EU-ban vagyunk, még megvannak falun. Mindenki a télen a saját disznóját levágja, régi szokás szerint. Jó szomszédokkal, rokonságot összehívjuk.Jól mulatunk.”

A verseny legfiatalabb csapatának tagjai is jó hangulatban töltötték a kolbászt. Pozsár Áron, Erzsébetlak: „Fiatalok vagyunk, nyerni akarunk. Még ha nem is nyerünk, nem érdekel minket. Jöttünk, jót szórakozunk, barátkozunk. Hazamegyünk, jót alszunk, jót eszünk, jót iszunk, több nem is kell.”

A Kolbászfesztivál a helyi közösség által szervezett rendezvényeként indult. Mostanra azonban egész Vajdaságból, de az ország egész területéről, sőt külföldről is érkeznek vendégek. Kovács Elvira, alelnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Jó a hangulat, jó barátságok születnek a különböző versenyzők között és ezek évről-évre visszatérnek ide. Nagyon fontos ezért továbbra is a hagyományokra fektetni a hangsúlyt és hát, ha csak a számokról beszélünk, ma Erzsébetlakon szerintem legalább háromszor annyi ember tartózkodik, mint amennyien itt élnek.”

A rendezvényen a disznótori finomságok mellett bemutatták a pálinkákat is. Nagybecskerek Város az erzsébetlaki Kolbászfesztivált a jelentős turisztikai rendezvényei közé emelte.

Erzsébetlak
kolbász
fesztivál
disznótor

Most

Népszerű