Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Kora tavaszra készül el a felújított Szabadka-Zenta vasútvonal

2020-01-08
15:55
2020-01-08
18:11
Forrás
Pannon RTV
80 km/órás sebességgel közlekedhetnek majd a vonatok Szabadka és Zenta között. Ezáltal nem csak a személy-, de a teherforgalom is megnövekedhet. Mindössze 40 perc lesz az utazás a két város között.

A Szabadka-Zenta vasútvonal felújítása jelen pillanatban Bogarasnál tart. Az ünnepekre való tekintettel szünetelnek a munkálatok, de holnap folytatják a felújítást. Az illetékesektől azt is megtudtuk, hogy várhatóan kora tavasszal indul újra a vasútforgalom.

Sokak számára a vasúti közlekedés egy régi emlék.

Borsos Vilmos, Bogaras: „Nekem a vasút az egy gyerekkori élmény, pontosabban egy emlék, mert a vasút mellett nőttem fel. 27 éves koromig láttam minden nap a gőzösöket, utána a sinóbuszokat, a vasútnak az elromlását, az elhanyatlását. Örülök neki, hogy felújítják és reménykedem benne, hogy a gyermekeink már gyorsabban és korszerűbben tudnak utazni.”

A bogarasi gazdák számára egyetlen hátránnyal bír a felújítás. A határban több átjáró is felszámolásra kerül, emiatt sokaknak nagy kerülő lesz kijutni a földjeikhez.

Megérkezett a vonat Nagykikindáról a zentai vasútállomásra. Az utasok innen vonatpótlóbusszal utaznak tovább Szabadkára.

Varga Viktor, gazdasági ügyekkel megbízott tanácstag, Zenta: „Tudjuk, hogy a régi vasúti síneken az új vasúti mozdony csak 30-40 kilométeres sebességgel tudott közlekedni. Most az új síneken majd elérheti a 80 kilométeres sebességet is. Zentáról Szabadkára körülbelül 35-40 perc alatt oda lehet jutni.”

Kern Imre, infrastruktúra-fejlesztési államtitkár Szubjektív című műsorunkban elmondta, hogy a felújított vasút fontos lesz az áruszállítás és a teherforgalom szempontjából is.

Kern Imre, építésügyi, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési államtitkár: „Azért is fontos, hogy kész legyen ez a szakasz hiszen a teherforgalom a Szabadka-Újvidék vonalról áttevődik majd erre a vonalra és a teljesen felújított bánáti szakaszra is.”

Az illetékesektől azt is megtudtuk, hogy amint elkészül a vasútvonal felújítása, lehetőség lesz új járat bevezetésére is. Persze csak ha lesz rá igény.

Szabadka-Zenta vasútvonal
Varga Viktor
vasút

Most

16:20

Forma-1: Bottas a pole pozícióban

Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője nyerte a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjának szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az élről.

Népszerű