Ugrás a tartalomra
Pixabay/JonnyBelvedere

A korábban becsültnél is több mikroműanyag szennyezheti az óceánokat és tengereket

2022.02.02
13:03
2022.02.02
13:12
Forrás
elobolygonk.hu
A partok közeléből vették a minták túlnyomó részét.

A Földközi-tenger térsége egyike a szennyezés által különösen erősen, a nagy csendes-óceáni szemétszigettel összemérhető léptékben sújtott területeknek. A műanyagrészecskék eloszlásáról és mozgásáról a tengeren belül még kevesebb információval rendelkezünk, mivel a mintavételek túlnyomó része a partok közelében történt. Egy tanulmány szerint jelenleg a felszíni vizekben négyzetméterenként 84 800 darab mikroplasztik jelenlétével számolhatunk, míg a tengerfenék üledékeiben kilogrammonként 300, a part homokjában pedig kilogrammonként 59 részecske lehet.

A kutatók kiemelik: mivel a környezetben folyamatosan aprózódó anyagról van szó, a helyzet valószínűleg rosszabb, illetve az idő előrehaladtával folyamatosan romlik.

környezetvédelem
óceán
szennyezés

Most

13:45

Ekkora az oroszok vesztesége az ukránok szerint

Már 44 ezernél is több orosz katona halt meg az orosz-ukrán konfliktusban, az ukránok szerint. A külügyminisztérium frissített jelentést tett közzé az orosz veszteségekről az ukrajnai invázió kezdete óta.
11:33, Frissítve: 13:42

Egy asztalnál Kurti és Vučić

Több mint egy év után folytatódott a Belgrád és Pristina közti párbeszéd. Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő egy asztalhoz ült Brüsszelben.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.