Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Illusztráció

Korábban kezdődött a szúnyogszezon a megszokottnál

2023.06.02
10:42
Forrás
Szerbiai RTV
Először az áttelelt nőstény házi szúnyogok jelentek meg, majd az erdei szúnyogok.

A szúnyogok száma a nagy folyók, különösen a Duna vízállásától, valamint a hőmérséklettől függ, mondta el Željko Tomanović a Belgrádi Egyetem Biológiai Karának tanára a Szerbiai RTV műsorában. Idén hidegebb volt a tavasz, ami nem kedvez a házi szúnyogok fejlődésének, így június végéig szaporodik a számuk. A folyami szúnyogok számának növekedésére is számíthatunk. A folyami szúnyogok nem terjesztenek fertőző betegségeket, csak idegesítenek bennünket. A házi szúnyogok a Nyugat-nílusi láz vírusának hordozói - ismertette a professzor. Kiemelte, hogy az emberek mintegy 80 százaléka nem veszi észre a nyugat-nílusi láz tüneteit, mégis évente mintegy tucat haláleset történik. Az ázsiai tigrisszúnyogok szintén terjeszthetnek különféle betegségeket.

nyugat-nílusi láz
nyugat-nílusi vírus
szúnyog

Most

15:39, Frissítve: 16:05

Lóversenyt tartottak Zobnaticán

A versenyre az ország több pontjáról érkeztek résztvevők, de érdeklődők is. Hat galoppfutamon ötven ló és lovasa állt rajthoz. Az év harmadik lóversenyének legnagyobb nyereménye 1 millió 250 ezer dinár volt.
14:50, Frissítve: 16:08

Király Ilona asztalitenisz emléktorna Csókán

A versenyre Újvidékről és Magyarországról is érkeztek sportolók. Az esemény célja, hogy a sport szeretete és népszerűsítése mellett, méltó emléket állítsanak egy olyan nagyszerű sportolónak és edzőnek, mint Király Ilona-Piki volt.
12:38, Frissítve: 16:27

Megszentelték a terményt Horgoson

Megszentelték a terményt Horgoson, a Havas Boldogasszony-templomban. Az esemény a Szüreti Napok egyik legrégebbi és legnagyobb hagyománnyal rendelkező kísérőprogramja.

Népszerű

Október elsejétől érvényesek a nyugdíjas kártyák

Október elsejétől érvényesek az új nyugdíjas kártyák. Ezzel kapcsolatban ma újabb 16 intézménnyel írt alá szerződést a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap. A kártya felmutatásával a nyugdíjasok kedvezményeket kaphatnak.

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.