Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Környezetvédelem gyerekszemmel

2021-01-12
13:00
2021-01-12
16:06
Forrás
Pannon RTV
Nem mindennapi kiránduláson vehettek részt a VM4K táborozói. A Zöld kalandok elnevezésű környezetvédelmi tábor második napján ellátogattak a békovai Regionális Hulladéktárolóba.

A 30 fős óvodásokból és kisiskolásokból álló csoport megismerkedett a hulladéktároló működésével, az ott lévő gépekkel, valamint a betekinthettek komposztálásba is.

Búcsú János nem először vesz részt a VM4K táboraiban. Idén a Zöld kalandok elnevezésű tábort választotta. Elmondta, a tábor első két napján nagyon sok kreatív dolgot készítettek.

"Kézműveskedtünk, csináltunk hangszereket, állatkákat, meg tanultunk természetről, az állatokról, meg még zenéltünk is egy kicsit."

Gerstmayer Emma is visszatérő táborozó. Nagyon várta már, hogy megláthassa, hogyan működik egy hulladékfeldolgozó üzem.

"Tetszik az, hogy láthattam olyan sok mindent, tetszett még az, hogy elmondták, hogy mi az. Szerettem volna már itt lenni, vártam."

A gyerekek a Hulladékfeldolgozó üzem központi elemeit tekinthették meg. Betekintést nyerhettek a szemétválogatás folyamatába, a regionális hulladékkezelő rendszerének munkájába, valamint a komposztálás titkaiba is.

Pannon RTV

Mihályi Lilla, a Regionális Hulladéktároló Kft. szakmunkatársa:
"Kiemelkedően fontos az, hogy a gyermekek a környezetvédelmi nevelésük során, hogy így mondjam, betekintést nyerhessenek ilyen kulcsfontosságú üzemekbe, mint, amilyen a hulladékválogató, vagy akár legyen az egy szennyvíztisztító telep, hogy minél szélesebb látókörben tudjanak gondolkodni, ne csak odáig jusson a környezettudatosságuk, hogy a szemetet az ki kell dobni a szemetesbe, hanem igenis tisztába legyenek azzal, hogy azt a szemetesautó elviszi, azon a szemetesautón emberek dolgoznak, akik ide hozzák hozzánk a szemetet a válogatóba, majd a lerakóba. Itt milyen fontos lépéseken megy át a hulladék és ennek segítségével mennyit tudunk belőle visszanyerni, és, hogy az a visszanyert hulladék valójában milyen értékes és, hogy ez miért fontos nekünk."

A Zöld kalandok tábor fő témája az újrahasznosítás és a környezetvédelem. A hétfőtől szombatig tartó tábor foglalkozásain összesen 30 gyerek vesz részt.

Csizmár Rita, a VM4K szakmai referense:
"Úgy gondoljuk, hogy nagyon fontos, hogy már óvodás, illetve kisiskolás korban a gyerekek tudatában legyenek annak, hogy milyen módon tudják megóvni és védeni a környezetüket és erről szól ez a hét. Ezt szeretnénk nekik megtanítani, illetve megmutatni."

Csizmár Rita hozzátette, a soron következő napokban a gyerekek kézműves foglalkozásokon vehetnek majd részt, újrahasznosítanak, valamint programként szerepel még a szemétgyűjtés is. A VM4K-ban emellett jelenleg még egy mikrobotika tábor is zajlik.

környezetvédelem
VM4K
gyerek
Regionális Hulladéklerakó Kft.

Most

17:11, Frissítve: 17:19

Megdőlt a téli hőmérsékleti szezonrekord Magyarországon

Megdőlt a téli szezonrekord szombaton; a Heves megyei Verpeléten mínusz 14,3 Celsius-fokig hűlt a levegő - közölte a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Veszélyjelzésük szerint vasárnap néhol még ennél is hidegebb lehet.

Népszerű