Ugrás a tartalomra

Kosárfonás, kertészkedés, lekvárfőzés a martonosi gyermektáborban

2021.07.26
12:02
2021.07.26
17:06
Forrás
Pannon RTV
A helyi hagyományokhoz kötődő gyerektábort tartanak Martonoson a Művelődési Társulat szervezésében. Ma a kosárfonásról, a hét folyamán pedig a méhészetről, a kertészkedésről és a baracklekvár-főzésről is tanulhatnak játékosan a gyerekek.

A martonosi Művelődési Otthonban tartják a tábort, amelyen 10 helybeli gyerek vesz részt. Hétfőn délelőtt a kosárfonás alapjaival ismerkedhettek a gyerkőcök.

Holló Petra, Martonos: „Ma kosárfonás van. Fontuk a kosarat.”

Ábrahám Zoé, Martonos: „Kaptunk ilyen ágakat, amiket megcsináltak nekünk és mi vesszőből kellett, hogy megcsináljuk.
- Neked hogyan sikerült, nehéz feladat volt?
- Nem nagyon, inkább könnyebb.”

A foglalkozás vezetője Tandari Erzsébet, aki már évtizedek óta kosárfonással foglalkozik.

Tandari Erzsébet, kosárfonó, Martonos: „Ma egy ilyen kis napsugár vagy alátét készül, az a legalapvetőbb dolog, mert ezt nem lehet, hogy egyből. Van, aki kérdezi, hogy kosár, az lesz-e, de mondtuk, hogy nem lesz még belőle kosár.”

A tábor fő célja, hogy a hagyományokat továbbörökítsék a fiatalabb generációknak.

Szél János, a martonosi Testvériség Művelődési Társulat elnöke: „Itt is valamikor nagy hagyománya volt a kosárfonásnak, valamikor jól meg tudtak élni belőle az emberek, és ezt szeretnénk a gyerekeknek is bemutatni, egy kicsit megtanítani, hátha valakinek szimpatikus lesz és megkedvelné.”

A tábor részben önerőből, részben pedig az oktatási minisztérium támogatásából valósul meg.

Martonos
tábor
hagyományápolás
kosárfonás
Tandari Erzsébet
Szél János

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
19:36, Frissítve: 08:14

Ismét a VMSZ adja a tartományi házelnököt

Miloš Vučevićtyel egyeztetett dr. Pásztor Bálint Belgrádban. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szerb Haladó Párt elnökével a koalíciós szerződésről és az együttműködés folytatásáról tárgyalt.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.