Ugrás a tartalomra
Pixabay - illusztráció

Közel az antarktiszi átbillenési pont

2023.06.03
21:48
Forrás
greendex.hu
A közelmúltban bekövetkezett hőhullámok, a Déli-óceánban bekövetkezett változások és az antarktiszi tengeri jég kiterjedésének csökkenése arra utal, hogy éghajlati fordulópont közelébe kerülhetünk.

Ezeket a pontokat olyan kritikus küszöbértékként határozzák meg, amelyen túl az éghajlati rendszer visszafordíthatatlan módon szerveződik át.

Amint ezeket a fordulópontokat átlépjük, az Antarktiszon is jelentős változások fognak bekövetkezni. A globális tengerszintre és éghajlatra gyakorolt hatások mellett ezek a változások az ökoszisztémákra is hatással lesznek, beleértve az olyan fontos ökoszisztéma-szolgáltatásokat, mint a halászat és a szén-dioxid-szabályozás. Ezek az antarktiszi hőszélsőségek, valamint a déli óceáni cirkuláció és a tengeri jégtakaró változásai nem feltétlenül jelentenek fordulópontot. Azonban egy bizonyos küszöbértéknél a sérülékeny jégtáblák és gleccserek már veszélyben lehetnek – írja cikkében a bas.ac.uk.

Az Antarktiszon és a Déli-óceánon a közelmúltban olyan változásokat figyeltek meg, amelyek billenési pontokat válthatnak ki. Az antarktiszi jégtakaró olvadása és a tengeri jég csökkenése az 1990-es évek óta 30%-kal lelassította a Déli-óceán cirkulációjának egyes részeit. Ezzel a lassulással párhuzamosan az antarktiszi tengeri jégtakaró területének csökkenése 2022-ben, majd 2023-ban is új rekordot ért el, számos antarktiszi hőhullámmal együtt.

A friss kutatások szerint a jégtáblák akkor léphetnek át egy billenési pontot, amikor a helyi hőmérsékleti viszonyok azt eredményezik, hogy a jégtáblák ellebegnek azokon a helyeken, ahol korábban a tengerfenékkel való érintkezés tartotta őket a helyükön. A Déli-óceán közelmúltbeli regionális felmelegedése és az ehhez kapcsolódó cirkulációs változások a jégtáblák elvékonyodásának és felbomlásának gyorsulásához vezettek.

Több jégtábla, köztük a nagy Larsen-, a Pine Island- és a Shackleton-jégtábla a következő 70 évben összeomolhat a repedéseikben lévő víz miatt. Ha egyszer egy jégtábla összeomlott, azt később sem lehet helyreállítani. Új jégtáblák keletkezése ugyanakkor lehetséges, ha az óceán kellőképpen lehűl, azonban erre legalább néhány évszázadig nem valószínű, hogy sor kerül.

Antarktisz
klímaváltozás

Most

15:50, Frissítve: 17:53

102-en vették át kollégiumi kulcsaikat

Összesen 102 elsőéves hallgató írta alá a beköltözési szerződést az Újvidéki Európa Kollégiumban. Ünnepi műsor is volt. Fremond Árpád az MNT elnöke az itthoni ösztöndíjlehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.