Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Közösségépítő, népzenei és néptánctábor Fejértelepen

2021.07.30
11:32
2021.07.30
16:40
Forrás
Pannon RTV
A rendezvényt az udvarszállási Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezte. A táborban 45 gyerek vett részt több településéről.

Fejértelepen javában zajlik a 4. Dél-bánáti hagyományőrző, közösségépítő, népzenei és néptánc tábor. Pál Emese két és fél éve hegedül, kedvenc műfaja a népzene, Székelykevéről érkezett, aki második alkalommal vesz részt ezen a táboron. „Mi hárman vagyunk hegedűsök, van még két hegedűs társam és az oktatónk Györfi Sándor. Mindennap szoktunk gyakorolni, zenélni népzenéket meg a többi zenésztől is szoktunk tanulni igy dolgokat.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

A táborban két csoportra osztották a gyerekeket. Kiss Zseljko, néptáncoktató, Újvidék: „Nagyobbaknak a tánc anyagát azért fel kell fogni agyilag is, és technikailag meg kell valósítani. A fiatalabbak, picurkák, ők nem ügyetlenek csak egyszerűen meg kell érni õk erre a feladatra, úgy, hogy ők tulajdonképpen népijátékokkal foglalkoznak és alapvető táncos mozdulatokat tanulnak.”

A szervező, Győrfi Horvát Gizella a saját kis babáját is elhozta az idei táborozásra. „Érdekes az idei táborban, hogy talán ennyi kicsi fiatal, ilyen alsós korosztályú gyerek még nem volt, de sokan vannak most. Az elsõ táborban nem is voltak kicsik és akkor utánna igény mutatkozott már arra is, hogy õket is bevonjuk a táborozásba.”

A hagyományőrzésre kiemelt figyelmet fordítanak a táborban. Győrfi Sándor, alapitó tag, szervező, Hertelendyfalva: „Él majd tovább a népi kultúra tartalom iránti szeretet, itt tánccal ismerkedtek, a fiatalok gyerekjátékokkal, népzenei gyakorlás is folyik, a próbáink gyakorlásaink óráinkat a gyerekek külsõleg is megfigyelik, meghalgatják zenéléseinket és azt remélem, hogy ezeket a tapasztalokat és ezt a kiváncsiságot tovább viszik magukkal.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Az idén is a zenét a foglakozáshoz a temerini Berbenc zenekar szolgálja. A táborozáson részt vett Micsik Béla, citeramüvész, aki az est folyamán a hangszerbemutatót tartott.

Fejértelep
népzene
néptánc
tábor

Most

17:07, Frissítve: 19:56

A boroké és a halaké volt a főszerep Horgoson

Minőségi borok, ízletes halételek várták a látogatókat szombat délután Horgoson. A Proleter Horgászegyesület halászléfőző versenyt szervezett, a Szent Orbán Borlovagrend pedig borkóstolással várta az ínyenceket.

Népszerű

Ítéletidő volt Vajdaságban tegnap este

Jég is esett több településen. Néhol annyira felgyülemlett az esővíz, hogy autóval is nehezen lehetett közlekedni. Az előrejelzések szerint a hétvégén is esős, felhős időjárás várható térségünkben.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.